- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancher de investitii: Sunt prea multe banci mici in Romania. Probabil urmeaza exit-uri in 2011

19 Jan, 00:01 • gecad.net
Piata bancara locala este prea aglomerata, in special cu banci de talie foarte mica, iar in a doua jumatate a lui 2011 am putea vedea exit-uri din partea grupurilor financiare care nu au reusit sa creasca suficient si pentru care prezenta aici nu se mai justifica, este de parere Raniero Proietti, CEO al firmei de consultanta in fuziuni si achizitii CapitalMind.
Bancher de investitii: Sunt prea multe banci mici in Romania. Probabil urmeaza exit-uri in 2011

Raniero Proietti are o experienta de 15 ani ca bancher de investitii, in banci precum Lehman Brothers, Citigroup, BNP Paribas.

DailyBusiness.ro: Cum vi s-a parut piata de fuziuni si achizitii (M&A) in 2010?
Reinato Proietti : Dezamagitoare. Cred ca piata a avut un volum mai mare ca in 2009, dar daca te uiti la natura tranzactiilor si faci anumite ajustari, neluand in calcul de exemplu tranzactiile intragrup sau swapurile de actiuni la scadenta, descoperi valori medii ale tranzactiei foarte scazute, ceea ce e dezamagitor. Practic, cu cateva exceptii, nimic relevant nu s-a intamplat in 2010.

DB : Tarile din jur cum au evoluat?
RP : Piata de M&A din Europa Centrala si de Est s-a comportant destul de bine in 2010, dar Romania a fost diferita. Ar fi cateva motive. Romania are o imagine proasta din cauza conditiilor economice si politice. Asadar, investitorii sunt destul de speriati si cred ca va dura ceva timp pana cand atat cei industriali, cat si cei financiari, vor aparea din nou.

DB : Exista si alte motive?
RP : Un alt motiv ar fi acela ca atunci cand este vorba de tranzactii foarte mici, care nu depasesc o anumite limita, nu poti convinge investitori internationali sa intre pe piata. Iar motivul pentru care trazactiile sunt mici tine de regula de datele financiare ale companiilor implicate in tranzactie.

Pentru a amortiza investitia ai nevoie de un business mare. Prin urmare, este foarte greu sa ii convingi sa intre in Romania doar pentru o entitate mica sau un proiect nou.

DB :Nu este un atu in ochii investitorilor faptul ca multe piete s-au comprimat foarte mult din cauza crizei, asa incat sa fie tentati sa le ocupe?
RP : Nu m-as astepta ca investitori internationali sa vina sa ocupe diverse piete. Insa ceea ce ma surprinde este ca nu am vazut anul trecut mai multe fuziuni si achizitii in cadrul aceluiasi sector intre companii locale, pentru consolidarea afacerii. In criza esti interesat de regula sa inceci sa faci fuziuni pentru eficienta costurilor. Asta nu s-a intamplat aici.

DB : Care ar putea fi motivul?
RP : Exista multe. Companiile in general nu detin foarte multe capitaluri proprii. Daca nivelul capitalurilor este foarte mic, pentru ca sunt companii mici, este foarte greu sa faci o fuziune. In al doilea rand, cred ca firmele au fost destul de speriate anul trecut, cu privire la viitor, la asteptari. S-au concentrat pe restructurarea propriei afaceri. Dar principalul motiv este, in special in zona firmelor mici si mijlocii, lipsa capitalurilor. Daca ne uitam atent, vedem ca majoritatea au bilanturi negative, si sunt practic detinute de banci.

In plus, daca privim lucrurile prin prisma investitorului strain, sa nu uitam ca in prezent sunt o gramada de oportunitati, nu doar in Romania, ci in intreaga zona. Asa incat, pentru a veni aici ar trebui ca randamentele pe care le ofera piata sa fie mai mari, mult mai mari decat media zonei.

DB : Au existat proiecte demarate care nu s-au mai concretizat in 2010?
RP : Am avut anul trecut un proiect in sectorul echipamente industriale care s-a oprit. Cumparatorul, care dorea o consolidare a business-ului, a decis insa ca nu este sigur de viitorul afacerii in Romania, asa ca s-a decis sa se concentreze mai degraba pe propria afacere. Cumparatorul era o companie internationala mare care era deja prezenta in Romania si care dorea sa isi majoreze cota de piata.

DB : Ce se anunta pentru 2011?
RP : Ma astept la o crestere a activitatii. Unul din motoarele cresterii pietei de M&A trebuie sa fie consolidarea. Atunci cand ai o piata foarte fragmentata si o cerere extrem de slaba, este nevoie acuta de consolidare, doar si pentru iti elimina competitorii si tot este un motiv pentru achizitie. Vom avea exit-uri si consolidare.

Anumite industrii vor fi interesante pentru investitori: pharma, distributie si sectorul serviciilor medicale. Pe piata serviciilor medicale este loc de crestere organica, dar exista unele companii interesante pentru achizitii. Energia este de asemenea un domeniu, si in special energia regenerabila. In plus, pietele serviciilor sunt foarte fragmentate, fie ca vorbim de servicii de IT&C si alte servicii.

Acum vedem reincrederea revenind in piete, deschizatorul de drum ar trebui sa fie piata de capital, unde de regula vedem primele semne de revigorare la inceputul unui ciclu economic. Apoi va urma M&A-ul.

DB : Micsorarea pietei creste puternic competitia intre consilieri. Pe piata locala avem, pe de o parte, firme conduse de oameni cu un background extern puternic, si care cunosc foarte bine investitorii straini, si manageri locali de firme de M&A, care cunosc foarte bine piata si companiile care ar putea face obiectul trazactiilor. Cine are de castigat din competitia asta?
RP : In prezent este foarte important sa ai background local. Investim in asta, continuam sa ne uitam dupa forta locala de munca, analisti locali. Dar cred ca este foarte important si backgroundul international, sa fi vazut o multime de trazactii, de listari.

DB : Vom vedea consolidare si pe piata financiara?
RP : Cred ca unii din jucatorii internationali vor decide ori sa creasca, ori sa iasa, pentru ca unii dintre ei nu au ajuns la o anumita dimensiune, iar sa ai doar un procent de cota de piata in Romania chiar nu se justifica pentru un jucator mare. Cred ca sunt prea multe banci comparativ cu piata si prea multe banci mici. De indata ce piata se va stabiliza atunci este posibil sa vedem banci care vor parasi piata, adica in a doua jumatate a anului.

CapitalMind este, in definitia lui Proietti, un „boutique” de consultanta financiara pe zona de mergers&acquisitions. Firma este pe piata locala din 2008. In 2009 s-a concentrat pe implementarea liniilor de business si in 2010 a incheiat doua tranzactii, intermediind vanzarea unui pachet de 51% din firma de invatamant la distanta Codecs (companie evaluata la 1 milion de euro) catre Prospectiuni si a companiei de marketing specializat ArtMed (pachet de 100%) catre compania farma Recordati, pentru circa 4 milioane de euro.