- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Basescu: O sa luam doar atat cat ne trebuie din imprumutul extern

18 Mar, 10:28 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu (foto) a declarat ca Romania va lua "cat are nevoie" din imprumutul extern, fixat pe 2 ani, Uniunea Europeana (UE) fiind "principalul jucator" in discutarea imprumutului.
Basescu: O sa luam doar atat cat ne trebuie din imprumutul extern

Intrebat despre suma pe care Romania o va contracta de la FMI, seful statului nu a dorit sa confirme o cifra, mentioneaza NewsIn.

Basescu a spus ca, initial, s-a avut in vedere un imprumut pe un singur an, in transe trimestriale, dar ca, dupa ultimele date economice la nivel modial, nimeni nu vede iesirea din criza in 2009 si ar fi „inspirat sa punem centura de siguranta pentru doi ani”.

Presedintele spera ca dobanzile sa fie avantajoase pentru statul roman.

„O sa luam doar atat cat ne trebuie dintr-un imprumut fixat a se derula pe doi ani de criza. Vom avea o perioada in care vom plati numai dobanzile, si sper sa fie negociate la un nivel bun, in jur de 3% sau sub 3%. Vom avea, probabil, 5-7 ani in care nu vom plati rate, ci doar dobanzile, si vom plati atat cat vom lua”, a declarat Basescu.

„Cand va fi semnat acordul cu UE si Fondul Monetar International, Romania va avea centura de siguranta pusa, sa nu fie in fata unui derapaj care sa generalizeze criza in economia romaneasca. Va asigur ca stim ce avem de facut, sunt convins ca Guvernul va negocia cum trebuie masurile si, daca vom fi solidari, vom reusi sa negociem acordul si foarte bine”, a asigurat seful statului.

Seful statului a spus ca misiunea de evaluare a FMI este „in linii mari incheiata”, reprezentantii Fondului mai avand de pus la punct, miercuri, „niste chestiuni de acord fin”.