FINANTE-BANCI

BCR Banca pentru Locuinte si-a dublat portofoliul de credite

07 noiembrie 2013, ora 15:39, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Casa-calc.jpg
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a acordat, pana in prezent, peste 1.500 de credite, reprezentand finantari de peste 100 milioane lei pentru dezvoltarea domeniului locativ din Romania.

äCreditele BCR Banca pentru Locuinte Creditele s-au dublat fata de anul 2012, cand portofoliul insuma 48,5 milioane lei. In 2013 portofoliul nostru a depasit 1.500 de credite, majoritatea creditelor fiind orientate spre modernizare, renovare, extinderea si/sau amenajarea locuintelor, precum si spre constructieö, a declarat Carmen Schuster, vicepresedinte BCR Banca pentru Locuinte.

Portofoliul de credite BCR Banca pentru Locuinte este format mai ales din credite anticipate (42%) si intermediare (27%) - credite de tip punte - acordate clientilor cu nevoi locative mai urgente si care au dorit sa investeasca mai rapid in proiectele lor de locuit. Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transforma in credit locativ (Bauspar), cu dobanda fixa in lei de 5% sau 6% pe an.

BCR BpL a redus dobanda la creditele intermediare si anticipate acordate in lei si garantate cu ipoteca, de la 7% si, respectiv, 8% pe an la 6,25% pe an, pe toata perioada creditului.Si Raiffeisen Banca pentru Locuinte a anuntat recent ca a ieftinit creditele in lei, cu si fara ipoteca.

äBancile pentru locuinte mizeaza pe afacerile in moneda nationala. Focusul nostru in perioada urmatoare va fi pe creditarea anticipata, care, valoric, reprezinta aproximativ 70% din portofoliul BCR BpL. In prezent, BCR BpL acorda credite anticipate cu dobanda fixa de 6,25% p. a. pe o perioada de maxim 4 ani. Dupa aceasta perioada, clientii nostri isi vor transforma contractul de creditare in contract de credit Bauspar, cu dobanda fixa de 5% sau 6% pe an in functie de tipul produsului alesö, a precizat Carmen Schuster.

äPentru urmatorii ani estimam un volum de afaceri de peste 3 miliarde de euro, sume care vor fi investite de clientii bancilor pentru locuinte in dezvoltarea domeniului locativö, a adaugat ea.

Valoarea medie a investitiei clientilor BCR Banca pentru Locuinte este de 65.700 lei (cca. 14.600 euro).

In cazul finantarilor acordate pentru constructia de locuinte, valoarea medie a creditului este de 97.300 lei (echivalent 21.600 euro), iar pentru proiectele de modernizare, reabilitare, amenajare a locuintei, clientii investesc in medie 35.900 lei (echivalent 8.000 euro).

In topul creditelor acordate in ultimul an de catre BCR Banca pentru Locuinte se regasesc: un credit pentru modernizarea si extinderea locuintei in valoare de peste 790.000 lei (echivalent 176.000 euro) acordat in judetul Ilfov, un credit pentru cumpararea unei case in valoare de 655.000 lei (echivalent 145.000 euro) acordat in judetul Timis si un credit pentru constructia unei locuinte in valoare de 395.000 lei (echivalent 87.700 euro) acordat in judetul Arges.

Clasamentul pe judete dupa numarul de credite ce au ca destinatie modernizarea locuintelor:
1 Mun. Bucuresti
2 Dolj
3 Prahova
4 Brasov
5 Timis
6 Sibiu
7 Cluj
8 Constanta
9 Iasi
10 Bihor

Creditele pot fi folosite de clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele.

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), subsidiara a Grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Romania - actionar majoritar cu 80% din actiuni - si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a Grupului Erste, Austria - 20% din actiuni.

Pe piata de economisire-creditare din Romania sunt doar doi jucatori: BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) si Raiffeissen Banca pentru Locuinte (RBL).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter