- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bogza, Bancpost: Bancile vor face cu siguranta mai multe executari silite in 2010

09 Feb, 13:59 • Redactia DailyBusiness
In 2010 vor fi mai multe executari silite decat au fost in 2009, pentru ca bancile dispun acum de toate instrumentele necesare pentru aceste operatiuni, a declarat marti Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost.
Bogza, Bancpost: Bancile vor face cu siguranta mai multe executari silite in 2010

Acesta a mentionat ca, in 2010, bancile au atat personalul necesar, cat si normele care le permit sa realizeze executarile silite. Anul trecut, ele duceau lipsa de aceste instrumente, ceea ce le-a facut sa intarzie procesul.

„Acum avem tot cadrul institutional pus la punct”, a declarat Bogza.

El a mentionat ca, de regula, banca nu ofera a doua facilitate de restructurare a unui credit, pentru un client care se confrunta cu dificultati la plata, dar a admis ca, in unele cazuri, in care debitorul dovedeste ca are capacitatea sa se redreseze si ca este de buna credinta, se poate acorda inca o facilitate.

Bogza a aratat ca nivelul creditelor neperformante din portofoliul bancii se inscrie in media pe sistem, unde restantele peste 90 de zile reprezinta circa 13% din portofoliul de credite.

Banca isi va publica rezultatele financiare la finele lunii aprilie, odata cu institutia mama, banca elena EFG Eurobank. La finele lui septembrie 2009, Bancpost a inregistrat pierderi de 4,3 milioane euro. In consecinta, banca a recurs la disponibilizari si inchideri de sucursale, pentru a scadea costurile.

„Am inchis 7 sucursale si am disponibilizat 10% din personal”, a spus Bogza.

El a precizat ca in 2010, banca isi va defini politica privind costurile in functie de evolutia economiei nationale.

Potrivit informatiilor institutiei, banca are in prezent peste 3.700 de angajati, 285 de sucursale, 8 centre regionale si 15 centre de afaceri.