FINANTE-BANCI

Cartel Alfa: Participantii la Pilonul II de pensii trebuie asigurati ca nu vor ramane cu blana ursului din padure (Update 1)

22 iulie 2014, ora 18:24 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
leii.jpg
"Cartel Alfa" solicita o analiza privind evaluarea sistemului de pensii private obligatorii, aratand ca acest pilon trebuie sa garanteze un randament al fondurilor care sa acopere cel putin partea din pensia publica pe care salariatul o pierde sau sa garanteze conservarea contributiilor platite.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" solicita marti, intr-o scrisoare deschisa trimisa premieruluiáVictor Pontaási ministrului Muncii,áRovana Plumb, o analiza si o dezbatere privind evaluarea sistemului de pensii private obligatorii si a impactului acestuia asupra actualilor si viitorilor pensionari, cat si asupra economiei, aratand ca o astfel de discutie trebuie sa se faca in primul rand cu organizatiile sindicale, in calitate de reprezentanti ai salariatilor, cei care alimenteaza, din veniturile lor, aceste fonduri.

"In legatura cu propunerea vehiculata privind o posibila nationalizare a fondurilor private de pensii (Pilonul II), ati afirmat ca aceste fonduri nu vor fi nationalizate, ci sprijinite, prin modificarea legislatiei, sa investeasca nu doar prin cumpararea titlurilor de stat, ci si in alte zone, precum piata de capital. Legea 411/2008, care reglementeaza sistemul de pensii obligatorii administrate privat prevede ca, in termen de trei ani, Guvernul Romaniei sa propuna Parlamentului źLegea privind plata pensiilor private╗, care ar trebui sa reglementeze modul de calcul al pensiei si valoarea de care va beneficia participantul la pensii pilon II. Nici pana astazi, dupa sase ani de la debutul fondurilor de pensii, guvernul nu a respectat aceasta obligatie, de a elabora legea care trebuie sa garanteze o rata minima de rentabilitate a fondurilor de pensii", se arata in scrisoarea trimisa premierului si ministrului Muncii.

Sindicalistii sustin ca, in lipsa acestei legi, cei peste cinci milioane de participanti la fondurile de pensii obligatorii administrate privat se bucura in continuare de perspectiva beneficiului, "la fel ca in cunoscutul proverb cu źblana ursului din padure╗", potrivit Mediafax.

Fondurile de pensii private au investit direct in economie peste 2,7 mld. lei (Articol initial)

22 iulie 2014, ora 17:45 
lei.jpg
Fondurile de pensii private au investitii de 2,73 miliarde lei in companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (inclusiv companii financiar bancare), potrivit datelor centralizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Fondurile de pensii private au participatii la toate companiile care au facut obiectul ofertelor publice primare derulate de catre statul roman (Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica), intrand in topul actionarilor acestora.á

Investitiile directe in economie realizate prin intermediul listarilor depasesc valoarea de 675 milioane de lei si au reprezentat 19,47% din cererea interna de emisiuni de actiuni si obligatiuni ale companiilor de stat care au dorit sa atraga capital pentru dezvoltare.

Achizitiile fondurilor de pensii includ:
 • participatii de 20,59% din actiunile oferite de Nuclearelectrica, in valoare de 58,5 milioane lei;
 • participatii de 22,8% din numarul actiunilor Romgaz listate la BVB, in valoare de 252,7 milioane lei;
 • participatii de 18,64% din numarul actiunilor Electrica listate la BVB, in valoare de 291 milioane lei;
 • participatii reprezentand 8,24% din totalul actiunilor care au facut obiectul ofertei publice secundare a Transgaz, in valoare de 26 milioane lei;
 • participatii reprezentand 23,7% din numarul de obligatiuni emise de catre Transelectrica, in valoare de 47 milioane lei.
La data de 30 iunie 2014, fondurile de pensii private detineau investitii de 957 milioane lei in companii de importanta nationala (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal), iar participatiile in companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei (excluzand companiile financiar-bancare).

Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% in actionariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice si detineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori Bucuresti (12,02%), Ropharma (13,56%), Vrancart (15,32%).

La data de 31 martie 2014, fondurile private de pensii administrau active de 15,7 miliarde de lei (2,36% din PIB).
Fondurile de pensii din Pilonul II administrau active de 14,84 miliarde lei, la data de 31 martie 2014. Structura portofoliilor dupa principalele clase de instrumente financiare este urmatoarea:
 • titluri de stat: 67,51%
 • actiuni: 15,65%
 • depozite bancare: 7,07%
 • obligatiuni corporative: 4,33%
 • titluri de participare OPCVM: 3,08%
Fondurile de pensii din Pilonul III administrau active de 845,2 milioane lei, la data de 31 martie 2014. Structura portofoliilor dupa principalele clase de instrumente financiare este urmatoarea:
 • titluri de stat: 65,6%
 • actiuni: 18,4%
 • depozite bancare: 7,73%
 • obligatiuni corporative: 5,1%
ASF intentioneaza sa revizuiasca politica de investitii a fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul directionarii unor procente mai importante din portofolii spre investitii directe in economie (in sensul cresterii ponderii detinerilor de instrumente financiare, precum actiuni listate si obligatiuni corporative).

Citeste si Cat va fi pensia in 2040 daca se nationalizeaza pilonul II de pensiiComentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 10:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter