FINANTE-BANCI

Casa contra credit: Cine poate beneficia de legea adoptata in Parlament

26 noiembrie 2015, ora 08:05   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
est.jpg
Legea privind stingerea datoriilor catre banca prin cedarea bunului ipotecat, adoptata miercuri de Camera Deputatilor, ar putea intra in vigoare pana la finalul anului, daca presedintele Klaus Iohannis nu intarzie cu promulgarea acesteia. Vezi ce efecte va avea legea si cine va putea beneficia de ea.

Avocatul Gheorghe Piperea estimeaza ca numarul potentialilor beneficiari ai acestei legi este de 950.000 de persoane.

“Cei 950.000 de rumâni (in sens de persoane legate de glie) vor putea redeveni cetateni români cu drepturi”, spune Piperea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, de aceasta lege ar putea beneficia atat romanii cu credite garantate cu ipoteca ce urmeaza sa fie executati de catre banca, precum si cei care au fost executati deja, potrivit avocatului Alexandru Ratoi din cadrul Piperea si Asociatii.El spune ca si clientii executati deja au in continuare o relatie cu banca, intrucat aceasta continua sa recupereze bani de la ei pentru acoperirea diferentei rezultate din deprecierea proprietatii ipotecate.

Ratoi apreciaza ca legea va avea efecte benefice pentru debitori, in sensul ca bancile vor suporta si ele riscul deprecierii bunurilor imobiliare.

“In 2007-2008, un apartament de doua camera din Floreasca era evaluat la 120.000 de euro. Acum valoreaza 60.000 de euro. Bancile isi asuma astfel supraevaluarea”, explica Alexandru Ratoi.

Cu alte cuvinte, daca debitorul nu mai poate achita creditul si decide sa renunte la apartament, atunci banca il poate executa, fara sa mai urmareasca apoi si restul bunurilor imprumutatului pentru diferenta de bani pana la 120.000 euro.

Romania nu este insa prima tara unde se aplica o astfel de lege pentru cei cu credite la banci. In SUA, debitorii care nu isi mai pot achita ratele si cedeaza bunul ipotecat catre banca, nu mai sunt ulterior urmariti pentru eventuale diferente de bani.

Si Ungaria a aprobat o lege prin care bancile trebuie sa suporte o parte din pierderile generate de deprecierea monedei locale in raport cu francul elvetian.

Alexandru Ratoi considera ca legea aprobata miercuri in Parlamentul Romaniei rezolva atat problema deprecierii imobilelor cat si pe cea a diferentei de curs valutar.

Proiectul de lege privind stingerea datoriilor catre banca prin cedarea bunului ipotecat a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor cu 233 de voturi "pentru", o abţinere şi un vot împotrivă.

"Este cea mai fericită zi din viaţa mea de parlamentar. Vreau să vă mulţumesc în numele celor peste 800.000 de familii şi nu numai care au nevoie de acest proiect", a declarat iniţiatorul Daniel Zamfir.

Potrivit prevederilor legii, o persoană care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria poate să treacă în proprietatea băncii imobilului ipotecat, banca nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri. Proiectul a fost iniţiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind semnat de alţi aproape 140 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, ALDE şi ai minorităţilor.

"Proiectul de lege oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul care a fost ipotecat, atât şi nimic mai mult. Deci, banca nu poate să se îndrepte decât către bunului ipotecat, nu ca acum către toate proprietăţile, veniturile actuale şi viitoare, aşa prevede legea", a declarat deputatul PNL Daniel Zamfir, afirmând că nu doar clientul, ci şi banca ar trebui să îşi asume riscul devalorizării.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Expert advisor a spus:
26/11/2015 11:36
Proiectul de lege privind stingerea datoriilor catre banca prin cedarea bunului ipotecat poate fi, desigur, un proiect valoros care ar fi trebuit aprobat cu mult timp in urma. Acest lucru este de bun simt, dealtfel si logic, ca daca garantez cu un obiect, acel obiect sa fie tinta responsabilitatii imprumutului.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 14 Mai 2021, 19:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter