- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cat de des se imprumuta romanii. La cine apeleaza cand au nevoie de bani

18 Nov, 00:08 • adrian.mihaltianu
Majoritatea romanilor se imprumuta destul de frecvent. Astfel, 34,1% dintre respondentii unui studiu au spus ca au obisnuinta de a se imprumuta pentru a-si acoperi cheltuielile lunare. In aceste cazuri, cei mai multi apeleaza la rude si prieteni.
Cat de des se imprumuta romanii. La cine apeleaza cand au nevoie de bani

Cat de des apeleaza romanii la imprumuturi? 40,3% se imprumuta de 3-4 ori pe an, iar un procent de 31,3 se imprumuta lunar. In acelasi timp, 15,3% apelea la aceasta forma de finantare de 7-8 ori pe an.

Imprumutul se face de la membrii familiei, in proportie de 42,4%, de la prietenii apropiati (28,6%) si de la rude (14,6%). Datele scot in evidenta o realitate destul de sumbra, in ceea ce priveste motivele pentru care oamenii se imprumuta. Cel mai important dintre acestea este acoperirea cheltuielilor lunare (29,1%). Alt motiv important este acoperirea altor datorii (18%).

Sondajul a fost facut de iVox, companie specializata pe cercetari online, la comanda Kruk International, companie de colectare a creantelor, pe un esantion de 4.959 de respondenti, prin intermediul Internetului. Cea mai mare parte a respondentilor provin din municipiul Bucuresti (21%) si din judetele Cluj,  Iasi si Prahova.

[b]De ce au romanii aceasta tendinta de indatorare?[/b]

„In Romania a existat o lunga perioada de restrictii financiare pentru intreaga populatie, dupa care a existat, in primul deceniu al mileniului, o perioada de relativa bunastare pentru majoritatea romanilor. In acesta perioada si tentatiile au fost mari mai ales ca anterior multe persoane isi amanasera cheltuielile necesare, drept pentru care consumul a crescut foarte mult”, a explicat sociologul Mircea Kivu.

„In acelasi timp, [i]familiile din Romania nu sunt foarte obisnuite sa-si planifice foarte riguros bugetele[/i]. Si asta este de inteles pentru ca ne amintim ca in anii ’90 au fost niste perioade de inflatie galopanta in care era practic imposibil sa-ti planifici bugetul, ba chiar comportamentul rational in acea perioada era sa cheltuiesti cat mai repede pentru ca preturile cresteau de la o luna la alta”, a adaugat sociologul.

Acesta a subliniat ca, apoi, in perioada de crestere, toata lumea se astepta la o crestere naturala a veniturilor de la un an la altul. „Asa se intampla in urma cu cativa ani. Din pacate a venit o perioada in care veniturile nu au mai crescut”, iar romanii au ramas cu datorii.

Mircea Kivu a mentionat ca sunt doua scenarii principale prin care oamenii ajung sa aiba datorii pe care nu le pot acoperii.

Pe de-o parte sunt situatiile familiilor care au avut o situatie buna la un moment dat, au luat niste credite care erau absolut rationale fata de situatia respectiva, dupa care diverse evenimente (a pierdut un loc de munca, au scazut salatiile, etc) au facut ca situatia financiara sa se deterioreze.

Celalalt scenariu este cel in care familii care nu aveau o situatie financiara foarte stabila, dar au avut o nevoie presanta de bani, de exemplu pentru un accident, pentru o operatie sau pentru a repara ceva in locuinta, si atunci au contactat niste credite mizand pe o imbunatatire viitoare a situatiei, care nu s-a intamplat.

[b]Ce sume imprumuta romanii[/b]

Mircea Kivu a subliniat ca in general romanii imprumuta sume mici.

„Doua treimi se imprumuta intr-un an cu cel mult 300 de euro, cel mai des de la rude si prieteni”, a spus sociologul. Astfel, 65,7% dintre respondenti imprumuta intr-un an maxim 300 de euro, in timp ce 26,4% iau pana la 1.000 de euro.

Pentru datoriile uzuale, timpul de achitare a celor mai multi dintre respondenti este intre 1 si 3 saptamani (26,9%), iar 21,3% platesc aceste datorii intr-o luna si inca 19% in mai putin de o saptamana.

Conform studiului, romanii au mai degraba o parere proasta (43,6%) despre situatia lor financiara din cauza ca uneori cheltuielile lor curente sunt mai mici decat veniturile. Totusi, exista si un segment de populatie mai fericit, cu o situatie economica mai degraba buna (29,4%), care isi permite uneori si cheltuieli suplimentare.

Ca asteptari legate de viitorul apropiat (peste un an) in ceea ce priveste situatia financiara a respondentilor, mai mult de jumatate cred ca aceasta va ramane la fel (57,2%), mai bine de un sfert cred intr-o viitoare situatie financiara mai buna (26,9%). Exista si un segment care crede ca peste un an vor avea o situatie mai proasta decat actualmente (15,9%).

[b]Creditele restante, pe mana recuperatorilor[/b]

Multe banci isi externalizeaza sau isi vand portofoliile de credite neperformante catre firmele de colectare de debite.

„In general, bancile externalizeaza creditele negarantate, insa de la sfarsitul acestui an se vede o cerinta si pe partea de credite ipotecare”, a declarat Isabela Iacob, directorul general al companiei de profil Kruk International.

Ea a subliniat ca in anul 2012 vor exista mai multe banci care isi vor externaliza sau vinde creditele ipotecare cu probleme.

Isabela Iacob a spus ca firma Kruk poarta discutii cu cateva banci pe acest segment, insa acum are in portofoliu doar credite negarantate.

Potrivit oficialului Kruk, daca in 2010, in general, bancile de talie medie si mare isi vindeau creditele neperformante, in acest an si bancile mici au facut acest lucru.

Compania a cumparat anul acesta peste 10 portofolii de creante de la banci, nivel asemanator cu anul trecut.

In ceea ce priveste recuperarea creantelor de la clientii cu datorii, Isabela Iacob a spus ca societatea pe care o conduce tinteste de obicei sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila, incercand ca reduca rata creditelor atat prin majorarea perioadei de creditare cat si prin scaderea dobanzii.

Kruk a inceput in septembrie o campanie de informare a clientilor, in urma cereia angajamentele de plata semnate intre companie si clienti a crescut cu 50%, astfel ca in 2 luni s-au incheiat 7.000 de angajamente.

„Pe parcursul campaniei noastre am fost contactati de peste 50.000 de persoane si s-au incheiat peste 7.000 de aranjamente de plata , cu o valoare totala de aproximativ 90 milioane lei”, a declarat Isabela Iacob.

Ea a mai spus ca rata medie a unui credit gestionat de Kruk este de 313 lei pe luna.

In ceea ce priveste rata de succes (procentul creantelor recuperate din totalul creantelor restante) s-a redus in acest acest an la 20%, de la 24% cat a fost anul trecut. Aceasta rata depinde foarte mult de vechimea datoriei. Astfel ca daca o datorie e mai mica de o luna, rata de succes poate fi de aproape 100%, in timp ce faca are o vechime de ani de azi, rata scade sub 10%.

„In general bancile vand credite vechi, de peste un an”, a subliniat Iacob.

Potrivit acesteia, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/de-ce-cresc-restantele-la-credite-romanii-vor-sa-plateasca-dar-nu-au-bani-70070/]peste 90% dintre clienti sunt dornici sa-si achite datoriile[/url]. Problema este ca din cauza crizei nu au de unde sa plateasca, nu au bani.

Kruk International a fost infiintata in 2007 de grupul Kruk din Polonia. Compania a dezvoltat activitati de colectare a creantelor bancare ale companiilor de intermediere a creditelor, companiilor de asigurari si leasing, operatorilor de telefonie fixa si mobila, cat si ale companiilor de distributie a bunurilor de larg consum. Compania este de asemenea un jucator important pe piata achizitiei de portofolii de creante, in special de la banci.

Pe piata colectarii de creante mai activeaza companii, precum EOS KSI, Coface, Mellon, Top Factoring, Urban&Asociatii si altii.