FINANTE-BANCI, BURSE

Ce castig net au produs fondurile de pensii private obligatorii in cei 7 ani de functionare

25 mai 2015, ora 16:54 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
leii.jpg
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au produs, la sapte ani de functionare efectiva (20 mai 2008 - 19 mai 2015), un castig net de 4,48 miliarde lei (peste un miliard de euro) pentru cei peste 6,3 milioane de romani care contribuie in acest sistem, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In cei sapte ani de functionare, fondurile de Pilon II au incasat de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si Casa de Pensii Sectoriala a Armatei (CPS MApN) contributii brute in valoare totala de 16,72 miliarde lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 21,2 miliarde lei.

"Diferenta, respectiv suma de 4,48 miliarde lei, reprezinta castigul net realizat exclusiv in beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanti la aceste fonduri de pensii private. in termeni de randament investitional, castigul reprezinta o performanta medie de 10,93% pe an in cei sapte ani de activitate", se arata intr-un comunicat al APAPR, citat de Agerpres.

Circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate in Romania, in active locale. Pe Bursa de Valori de la Bucuresti, detinerile fondurilor de pensii private depasesc, in prezent, 850 de milioane de euro, plasandu-le in categoria celor mai mari investitori institutionali locali. in prezent, fondurile de pensii reprezinta circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti.De asemenea, in cadrul ofertelor publice initiale si secundare, atat pe piata de actiuni (privatizari partiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica) cat si pe cea de obligatiuni (emisiuni precum Transelectrica si Primaria Municipiului Bucuresti), fondurile de pensii private au cumparat intre 15% si 25% din oferte.

Potrivit unor studii recente, citate in comunicat, fondurile de pensii de Pilon II sunt singura resursa de economisire financiara pentru o pondere consistenta a populatiei, in special in randul celor cu venituri mici si fara solutii de economisire-investire in alte instrumente.

Potrivit acelorasi studii, fondurile de pensii private vor fi in masura sa asigure o completare semnificativa a ratei de inlocuire (a salariului prin pensie) la varsta retragerii din activitate, rata de inlocuire suplimentara ajungand pana la 20%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 05:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter