FINANTE-BANCI

Ce consecinte imediate are votul de austeritate din Grecia (Update 1)

29 iunie 2011, ora 16:50, autor(i): Silviu Boiangiu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
greece1.jpg
Parlamentul grec a votat in favoarea pachetului de masuri drastice de austeritate al Guvernului, menit sa salveze tara de la intrarea in incapacitate de plata. Ce consecinte imediate a avut trecerea votului de astazi?

Moneda euro a scazut pana la nivelul de 1,4391 dolari/euro pe bursa din New York, dupa ce atinsese un nivel de peste 1,44 dolari inaintea anuntarii rezultatului votului. Totusi, moneda euro este la un nivel cu 0,2% mai mare decat cotatia la care a inchis sedinta de ieri.

Cresterea din prima parte a zilei a fost sustinuta de sperantele investitorilor ca Parlamentul de la Atena va vota in favoarea masurilor de austeritate, desi in piata persista in continuare sentimentul ca aceste masuri sunt doar o solutie pe termen scurt pentru rezolvarea problemelor legate de datoria tarii.

Traderii spun ca votul pozitiv din Parlamentul grec ar putea duce euro catre nivelul psihologic de 1,4500 dolari. Spre comparatie, maximul saptamanii trecute a fost de 1,4442 dolari pentru un euro, potrivit Reuters.Bursele europene au inregistrat cea mai rapida crestere din ultimele doua luni, alimentate de optimismul generat de adoptarea planului de austeritate in Parlamentul Grec.

Actiunile National Bank of Greece au crescut cu 0,612% in sedinta de astazi.

Alte companii, precum Alianz, Nobel Biocare sau Wacker Chemie au crescut cu mai bine de 2,5% in sedinta de astazi.

Indicele Stoxx Europpe 600 a inregistrat o crestere de 1,5%, cea mai mare inregistrata din 20 aprilie. Acesta este, totusi, cu 7,5% mai mic decat varful precedent, inregistrat pe 17 februarie, pe fondul speculatiilor investitorilor ca Grecia nu isi va putea plati datoriile.

Potrivit lui Pierre Mouton, managerul unui fond de investitii de 7 miliarde de dolari, "planul de austeritate al Greciei este unul bun pentru piete, care da investitorilor o nota de optimism si le permite sa se concentreze mai mult pe companii si venituri, in loc sa isi faca griji cu privire la contextul geopolitic.", transmite Bloomberg.

Acesta spune ca "sezonul castigurilor va incepe in curand, si rezultatele vor fi destul de bune".

Pietele periferice din zona euro au inregistrat, inca dinaintea votului din Parlamentul grec, cresteri semnificative, indicii burselor din Italia, Spania si chiar Grecia crescand cu pana la 3%, informeaza Wall Street Journal.

Totodata, indicele Dow Kones Industrial Average a crescut cu 0,25%, indicele S&P 500 a crescut cu 4,4% ,indicele Nasdaq Composite a crecut cu 1,8 puncte procentuale pe bursa din New York, iar pretul obligatiunilor Trezoreriei Americane a scazut dupa votul dat de Parlamentul grec in favoarea panului de austeritate al Guvernului.

In acelasi timp, cotatia aurului a crescut pe pietele din Europa, desi lichiditatea sa a fost scazuta, deoarece investitorii au asteptat rezultatul votului din Grecia.

Analistii se asteapta ca pretul metalului pretios, care in general creste in perioade de de incertitudine economica, sa inregistreze o usoara scadere pe fondul intaririi euro si reorientarii investitorilor catre o noua faza din salvarea Greciei, potrivit Wall Street Journal.

Planul de austeritate adoptat de Parlamentul grec, estimat la 28 miliarde de euro, era considerat esential pentru eliberarea urmatoareai transe, din iulie, din ajutorul financiar de 12 miliarde de euro.

Parlamentul grec a aprobat planul de masuri de austeritate al Guvernului (Articol initial)

29 iunie 2011, ora 16:16 
greek-protests.jpg
Parlamentul grec a votat in favoarea pachetului de masuri drastice de austeritate al Guvernului, menit sa salveze tara de la intrarea in incapacitate de plata (default), informeaza BBC.

In timpul votului din Parlament, mii de protestatari s-au ciocnit pe strazile Atenei cu fortele de ordine, iar Ministerul de Finante din Atena a fost atacat. Adoptarea planului de austeritate era o masura necesara pentru eliberarea, in iulie, a urmatoarei transe din ajutorul financiar de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 August 2019, 11:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter