FINANTE-BANCI

Ce ne-a adus capitalismul: Romania, cea mai saraca tara din UE

19 aprilie 2012, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 13 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
falimenttttt.jpg
Romania a ajuns, in acest an, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, iar cetatenii sai au cea mai mica speranta de viata din UE. Sunt rezultatele a doua studii de specialitate care ridica noi semne de intrebare privind evolutia Romaniei in ultimii 22 ani.

Potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI), produsul intern brut pe locuitor, ajustat la puterea de cumparare a romanilor, va fi egal in acest an cu 40,2% din media Uniunii Europene.Spre comparatie, Bulgaria se afla la 43,9%, Polonia la 66,7%, iar Cehia la 85,7% din media UE.

PIB-ul pe locuitor este cel mai cunoscut indicator de referinta pentru a masura si compara nivelul de trai. Potrivit estimarilor FMI, decalajul se va mari in anii urmatori.

Astfel, in 2015, Romania va avea un PIB pe cap de locuitor de 15.396 dolari, fata de 12.644 in 2008. Bulgaria va inregistra in 2015 un PIB pe cap de locuitor de 16.204 dolari, iar Serbia de 14.592 dolari.

Nu-i de mirare, in conditiile in care, potrivit Institutului National de Statistica (INS), preturile reglementate de stat au crescut fata de anul 1990 chiar si de 37.000 ori, respectiv de 2 pana la 10 ori peste rata inflatiei din ultimele doua decenii. Cititi mai multe amanunteaici.DailyBusiness.ro prezenta, anul trecut, o alta analiza care estima ca Romania va inregistra, pana in 2025, cel mai scazut produs intern brut pe cap de locuitor din Uniunea Europeana (UE).

Vestea buna este ca PIB-ul al Romaniei va creste semnificativ mai repede decat majoritatea tarilor Uniunii Europene. In 2025, PIB-ul pe locuitor va atinge 60% din media UE, fata de aproape 40% in prezent.

Cehia, Slovacia si Polonia sunt primele tari est europene care vor atinge nivelul mediu de trai din Uniunea Europeana pana in 2025.

Romania, in topul riscului foametei

Japonezii de la Nomura sunt printre cei mai pesimisti analisti din lume in privinta Romaniei. In septembrie anul trecut, ei au afirmat, intr-un alt studiu, ca suntem tara europeana cu cel mai mare risc de foamete.

Analistii ne clasau pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Pe primul loc se afla Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria si Liban. Vecinii nostri de la Sud de Dunare, bulgarii, se afla pe locul 19.Studiul Nomura ia in calcul procentul cheltuielilor populatiei cu alimentele (49,4% - in cazul Romaniei), PIB-ul pe cap de locuitor (9300 de dolari) si importul net de alimente (1,1% din PIB).

Cea mai mica speranta de viata

Miercuri, Econtext a publicat un studiu care arata ca romanii au cea mai mica speranta de viata din toata Uniunea Europeana.

Romanii traiesc, in medie, 73 de ani si cinci luni, in timp ce, la nivel european, speranta de viata atinge 82 ani. Datele arata, pe de alta parte, ca femeile au o speranta de viata mai mare, de 77 de ani, in timp ce barbatii ajung, in medie, la varsta de 70 de ani.

La nivel european, cel mai mult traiesc femeile din Spania si Franta, in medie 85 de ani, dar si barbatii din Suedia si Italia, care ating varsta de 80 de ani, mai arata Econtext.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Vlad Martian a spus:
19/04/2012 09:41
Pai se vede "succesul" reformei din ultimi ani, cat si influenta FMI-ului.
Nu face nimic, noi tot pe astia o sa ne punem sperantele.
 
ion.gh a spus:
19/04/2012 11:10
Va recomand sa cititi cartea VENELE DESCHISE ALE AMERICII LATINE si ve-ti vedea ce a facut FMI-ul acolo Au autostrazi minunate pe care au circulat masinile pina le-au secatuit resusele naturale iar acum mai veizi o masina din cind in cind. (Nu pe toate este valabil ce spun dar pentru mullte dintre ele) Romani mergeti la vot si votati cu acei care se uita catre aceasta tara si mai simt ceva pentru ea .
 
yoyo a spus:
19/04/2012 11:22
Datele din 1 Decembrie 2011 pentru produsul intern brut pe locuitor, ajustat la puterea de cumparare:
- Romania pentru anul 2010 = 46%
- Bulgaria pentru anul 2010 = 44%
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&language=en&pcode=tec00114&toolbox=type
 
Jurja Cornel a spus:
19/04/2012 16:03
Din punct de vedere al saraciei nimic nu trebuie sa ne mire.In 22 de ani in Romania s-a distrus tot ce s-a construit economic inainte (nu numai in perioada comunista).Cel putin comunistii au preluat de la economia capitalista industrie pe care au protejat-o si au dezvoltat-o.Exemplific cateva cazur:Malaxa (23 August,Faur) fabricile de incaltaminte Janos Herbak ,Guban,Mociornita,CFR ,si altele.Spre deosebire de ei ,cei veniti la putere dupa 1989,in entuziasmul lor revolutionar au distrus tot si ce a fost bun si ce afost rau.sau daca nu au distrus au furat si au vandut in beneficiul propriu.
Cat despre cea mai scazuta speranta de viata asta este tot politica guvernelor succesive din ultimii 22 deani a caror preocupare principala a fost ca sa scoata cat mai multi romani
din sistem pe cale naturala.In special din cei batrani care nu mai sunt de folos societatii( a se citi statului) care nu mai poate scoate nimic de la ei prin furt si exploatare in folosul politicienilor.
 
Ion Constantin a spus:
19/04/2012 19:06
Pai la intrarea in UE Romania ERA cea mai saraca tara din UE! Am fi putut oare in acest interval sa ajungem din urma tari ca Franta sau Germania pentru a ne situa in top?? Deci problema este pusa gresit.....
 
Pagini: 123
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 25 Iunie 2022, 07:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter