FINANTE-BANCI

Ce spun reprezentantii ASF despre cei 4 asiguratori cu deficit de capital

21 august 2015, ora 16:09 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lei.jpg
Societatea Carpatica a propus Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) un set de măsuri suplimentare care a fost aprobat de instituție și care completează planul de redresare inițial, în timp ce compania Euroins trebuie să refacă planul de măsuri deoarece 'nu a răspuns în întregime necesităților de ajustare' rezultate din exercițiul de stres BSR (Balance Sheet Review), se arată într-un comunicat al ASF.

Potrivit unei evaluări a sectorului de asigurări din România, la care au participat 13 societăți de asigurare (reprezentând peste 80% din piața de asigurări), unele societăți de profil trebuie să acționeze rapid în vederea consolidării pozițiilor financiare și a solvabilității, în condițiile în care deficitul de capital agregat este de 1,6 miliarde de lei și este concentrat la patru societăți, anunța în iulie Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele patru societăți de asigurări cu deficit de capital agregat sunt Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins și EximAsig. Astfel, societățile de asigurare participante au transmis ASF, până la data de 4 august 2015, planuri de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate în cadrul exercițiului. Societățile Astra și Carpatica, aflându-se în procedură de redresare financiară, vor continua să îndeplinească măsurile stabilite în cadrul planurilor de redresare asumate de fiecare societate în parte.

"Cu toate acestea, societatea Carpatica a propus ASF un set de măsuri suplimentare, care a fost aprobat de către Consiliul Autorității, și care completează planul de redresare inițial. Printre acestea se numără: vărsarea, până la 31 august 2015, a capitalului subscris de către acționari, în valoare de 2,5 milioane de lei; încasarea părților sociale cesionate de către Carpatica către acționari, în sumă de 2,7 milioane lei, începând cu luna septembrie a acestui an; atragerea unui împrumut subordonat în sumă de cel puțin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel încât, până la data de 15 decembrie 2015, să poată fi încheiată tranzacția cu acesta', se menționează în comunicat.
Potrivit ASF, pentru zece societăți, respectiv EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Țiriac, Axa, Generali, NN Asigurări de ViaȚă, Omniasig, Uniqua Asigurări și PAID — Consiliul ASF a aprobat planurile de măsuri trimise de acestea 'deoarece din analiza efectuată a rezultat că sunt conforme cu necesitățile de ajustare în urma exercițiului BSR'. Astfel, EximAsig își va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei până la data de 15 octombrie 2015. Totodată, societatea Groupama îndeplinește marja de solvabilitate începând cu luna iulie 2014. Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevăzută pentru luna august 2015, în sumă de 110 milioane lei. În cazul societăților Allianz-Țiriac, Axa, Generali, NN Asigurări de Viață, Omniasig, Uniqa Asigurări și PAID recomandările auditorilor au fost preluate în planurile de măsuri, o parte dintre ele fiind deja implementate. 'Altele sunt în curs de implementare și vor fi urmărite ca atare de către ASF', se mai spune în comunicat.

'În cazul societății Euroins, planul de măsuri prezentat pe data de 4 august 2015 nu a răspuns în întregime necesităților de ajustare rezultate din exercițiul BSR. Planul de măsuri prezentat inițial prevede ca aspecte esențiale ale rectificărilor, urmare a exercițiului BSR, două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum și un nou contract de reasigurare pentru RCA', se mai arată în comunicat.

Potrivit ASF, din analiza aspectelor menționate a fost evidențiat faptul că termenele propuse de societate în calendarul majorărilor de capital social depășesc termenul de trei luni de la data publicării rezultatelor exercițiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totală prezentată de companie în acest calendar de majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât și a fondurilor proprii (Solvabilitate II).

'Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării', se precizează în comunicat, potrivit Agerpres.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 21 Septembrie 2020, 17:46
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter