- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Clientii bancilor invinsi in „conflictul OUG 50” se regrupeaza pe forumuri. Cuvantul de ordine: refinantarea

14 Jan, 10:01 • gecad.net
Dupa ce guvernantii au decis ca cele mai multe prevederi OUG 50 nu vor fi aplicate clientilor vechi ai bancilor, discutiile de pe forumuri pe tema ordonantei au fost inlocuite de cele privind refinantarile, clientii pregatind in prezent refinantari individuale sau in grup ale creditelor. Daca vor fi puse in practica, acestea ar putea conduce la schimbari serioase in portofoliile bancare in acest an.
Clientii bancilor invinsi in conflictul OUG 50 se regrupeaza pe forumuri. Cuvantul de ordine: refinantarea

Desi cele mai multe din prevederile sale nu se aplica clientilor vechi ai bancilor, legea de aprobare a OUG 50 a pastrat o prevedere importanta, de care beneficiaza atat clientii vechi cat si cei noi ai bancilor: anularea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila si plata unui comision de maxim 1% pentru creditele cu dobanda fixa.

Prevederea incurajeaza refinantarea creditelor. Prin urmare, clientii nemultumiti ai bancilor au lansat o contraofensiva pe refinantare, acesta fiind acum subiectul cel mai intens discutat pe forumuri.

Se vorbeste despre refinantari individuale sau chiar in grup, si chiar despre refinantari pentru grupuri formate din clientii mai multor banci.

„Eu m-am alaturat unui grup de oameni care doresc sa refinanteze. Avem oferte de la mai multe banci obtinute cu ajutorul unui broker”, scrie Elena, intr-un post pe forumul clientilor Volksbank.

Clientii Volksbank, care au fost, alaturi de cei ai BCR, cei mai activi in ultimele luni in actiunile impotriva bancilor, vorbesc totodata despre noi conditii mai avantajoase pe care banca le propune clientilor care au credite in derulare.

„Mi s-a propus dobanda fixa 3,39 % pe an de la 3,99 % pe an pana in 2017 . Comision de administrare de 0,10 de la 0,26 si DAE de 5,02%. A obtinut cineva si mai bine de atat? Mentionez ca moneda creditului este CHF”, intreaba clientul Mihai pe forum.

Pe forumul RBS, clientii pregatesc o refinantare in grup si au luat deja initiativa de a se uni cu clientii mai multor banci, pentru a obtine conditii mai bune de credit.

Grupul despre care se vorbeste pe forum ar urma sa fie format din clienti ai RBS, Volksbank si Alpha.

Clientii BCR incearca refinantari individuale, in conditiile in care banca a venit in intampinare cu oferte. „Eu am fost la banca si le-am spus ca refinantez cu alta banca si atunci mi-au facut oferta Euribor 6M+5,75% si m-au convins ca tot la ei e mai bine sa raman. Acum chiar nu stiu ce sa fac: sa merg mai departe cu ei sau sa merg cu alta banca ceea ce presupune costuri mai multe la inceput (transferuri, evaluare etc)”, scrie userul kiki pe forumul clientilor BCR.

Daca la aparitia OUG 50 putine banci s-au aratat dispuse sa negocieze cu clientii, in timp ele au devenit mult mai maleabile si vin cu solutii pentru clientii care vor sa isi refinanteze creditele.

Unele dintre ele nu mai recurg la varianta complicata de refinantare prin credite noi, ci negociaza direct noi conditii pentru imprumuturile deja in derulare.

„Oferta de euribor plus 5,75 pp, DAE 7,24, am primit-o si eu, sub denumirea ajustare credit, desi cerusem de fapt o refinantare. Nu am platit nici o taxa sau comision,dar mi-au cerut un codebitor pentru a ne incadra ca venituri. De la o rata de 600 euro, am ajuns la 436″, completeaza Lidia, clienta a aceleiasi banci.

Alti clienti vorbesc despre reusitele lor in refinantarea creditelor proprii, insa la alte banci. „Creditul asta la care am depus actele are Eur la 6 luni + 5.9% marja fixa si nici un alt fel de comision, inclusiv evaluarea este gratuita. Acum mai asteptam doar evaluarea, restul actelor au fost ok…. s-au miscat foarte repede. Ce-o sa ne coste sunt doar cheltuielile notariale si speram le amortizam in 9 luni, prin faptul ca ne scade rata cu 50 de euro”, scrie Gabriela pe forumul Bancii Romanesti.

Bancile au anticipat inca din 2010 ca refinantarile vor fi unul din motoarele cresterii business-ului si au lansat o sumedenie de oferte pe piata. Unele propun costuri similare dobanzilor de la Prima Casa, imprumutul cu cele mai scazute niveluri de pe piata, datorita garantiilor oferite de stat.

Emporiki Bank, de exemplu, a anuntat recent lansarea unei campanii de refinantare la credite ipotecare cu o marja de 4,5% peste Euribor, iar pentru perioada promotionala banca nu percepe niciun comision.

Garanti este o alta institutie care a demarat o campanie ampla de refinantare a creditelor.

De asemenea, BCR, Unicredit Tiriac, Reiffeisen si alte banci au in portofolii produse dedicate refinantarii creditelor sau imprumuturi clasice ce pot fi folosite de clienti si pentru refinantare.

Unele banci si-au rotunjit anul trecut afacerile punand accentul pe refinantarea creditelor de la alte banci. Majoritatea creidtelor noi de la OTP de pe segmetul retail au provenit din refinantari, de exemplu.

Analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca bancile vor tine cu dintii de clientii din portofoliu anul acesta si vor incerca din rasputeri sa le propuna conditii mai avantajoase pentru a ii pastra.

Insa, a remarcat analistul, nu toate bancile vor putea sa le propuna clientilor conditii mai avantajoase decat concurenta, asa incat la finalul anului ne-am putea astepta la schimbari serioase in bilanturile bancilor locale.