- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Consultanti fiscali: CAS-ul va scadea abia in 2012. Nu se va reveni la impozitul de 3% pentru microintreprinderi

15 Dec, 16:17 • gecad.net
Guvernul nu va reveni la cota de impozitare a veniturilor cu 3% pentru microintreprinderi si nici nu va scadea la anul nivelul contributiilor sociale, ci abia in 2012, au declarat reprezentantii firmei de consultanta fiscala Nexia Romania in cadrul unei conferinte.
Consultanti fiscali: CAS-ul va scadea abia in 2012. Nu se va reveni la impozitul de 3% pentru microintreprinderi

Sunt putine sanse ca guvernul sa revina la cota de impozitare de 3% a venitului microintreprinderilor (care a fost eliminata la inceputul acestui an – n.r.), pentru ca astfel ar scadea veniturile incasate de Guvern, iar incasarile bugetare sunt oricum mici, este de parere Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultanta fiscala ConsultingR, membra a grupului de consultanta fiscala Nexia.

In prezent, microintreprinderile achita un impozit de 16% pe profit.

In plus, desi la nivel guvernamental au aparut informatii potrivit carora la anul ar putea scadea nivelul contributiilor sociale, consultatii Nexia sunt de parere ca acesta va fi mai degraba „cadoul” guvernantilor rezervat pentru anul electoral 2012.

„Cel mai probabil masura va fi adoptata anul viitor in iunie, asa incat sa poata fi implementata de la inceputul anului 2012”, a spus Dinu Petre, partner in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii, membra a grupului de consultanta Nexia.

Potrivit acestuia, in 2010 au existat nu mai putin de 15 legi si ordonante care au adus modificari de ordin fiscal, anul acesta fiind la fel de „aglomerat” din punct de vedere al schimbarilor fiscale ca si 2009.

„Daca in 2006 – 2007 aveam de-a face cu modificari firesti, asteptate la nivelul pietei deoarece normele europene trebuiau transpuse in legislatia nationala in preajma aderarii Romaniei la UE, anul acesta si in 2009 am avut de-a face cu modificari neasteptate, generate in special de nevoia de bani a statului”, a mai spus Petre.

Recent, guvernul a decis introducerea unei declaratii unice pentru impozitul pe venit si CAS-uri de la 1 ianuarie 2011, pentru a usura sarcina contribuabililor care depun in prezent declaratii separate pentru impozitul pe venit si pentru contributiile sociale.

Insa noul formular de declaratie cuprinde nu mai putin de 14 pagini si este foarte stufos, iar prevederile sale fac trimiteri la o sumedenie de acte normative care legifereaza contributiile sociale si impozitul pe venit, ceea ce face completarea sa foarte greoaie. Prin urmare, nu se poate spune ca sarcina contribuabilului a fost fost prea mult usurata, spune consultantul fiscal Luminita Ristea.

Fiscul a pus gand rau preturilor de transfer

Potrivit consultantului fiscal, in prezent exista un proiect de modificare a OMF 3055/2009, care defineste cadrul de raportare contabila. Proiectul introduce modalitati specifice de raportare a partilor legate (asociati, afiliati ai firmelor) si a modului in care sunt stabilite preturile de transfer intre acestea, a spus consultantul.

„Preturile de transfer se practica intre companii afiliate. Practic, se muta sarcina fiscala dintr-o dintr-o tara in alta, unde exista un regim fiscal mai usor de suportat, asa incat compania sa suporte un impozit pe venit cat mai mic”, a spus Luminita Ristea.

Spre exemplu, o companie care produce in Romania un bun il vinde catre o companie afiliata din Cipru cu 3.000 de euro, urmand ca firma cipriota sa vanda la randul sau bunul unei alte companii cu 6.000 de euro. Compania locala vinde bunul la un pret scazut filialei cipriote pentru a evita sa plateasca local un impozit mare pe profit. Filiala cipriota isi permite insa sa vanda la un pret mai mare mai departe, deoarece impozitul din Cipru are un nivel foarte scazut.

Conform noilor prevederi, companiile romanesti vor fi nevoite sa faca dovada ca pretul la care vand produsul este foarte bine fundamentat si corespunde preturilor pietei.

Nexia Romania este membra a Nexia International, retea globala de firme ce furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor, care se afla in primele 10 retele de consultanta la nivel international.

Nexia Romania a fost infiintata in 2005 si are in prezent ca membrii ConsultingR NEXIA (CRG Nexia), care ofera servicii de audit, consultanta fiscala si in afaceri si firma de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Doi dintre concurentii Nexia Romania sunt BDO Romania si Taxhouse.