FINANTE-BANCI

Croitoru: Daca BNR ar cumpara aur de la RM, ar trebui sa 'aresteze banii pentru a nu produce inflatie'

04 octombrie 2013, ora 14:28 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
aur-gold-mare.jpg
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, a declarat vineri ca daca banca centrala ar cumpara aur de la Rosia Montana, institutia ar trebui sa „aresteze banii care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie”.

Prin lege BNR este obligata sa asigure stabilitatea preturilor, sa promoveze o politica monetara care sa duca la stabilitatea preturilor. Decizia de cumparare a aurului va fi subordonata acestui criteriu. Cantitatile de aur pe care le va cumpara Romania nu raman fara efecte in ceea ce priveste cantitatea de bani din economie si atunci Banca Nationala este obligata, daca vrea sa respecte stabilitatea preturilor, va trebui sa sterilizeze. Deci, in afara faptului ca exista un pret de cumparare, BNR va efectua si cheltuieli, care uneori pot fi serioase, in ceea ce priveste sterilizarea acestor cumparari. Intr-o exprimare mai plastica, arestarea banilor care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie”, a declarat Lucian Croitoru la masa rotunda organizata de comisia speciala parlamentara.

Potrivit acestuia, in lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc.

„O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret. BNR are intotdeauna in vedere rationalitate economica si un pret mai mic este intotdeauna mai avantajos. BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000 si printre diverse motive a fost si acela legat de pret. Cu un an inainte (in 1999 - n.r.) s-a introdus TVA de 19% pentru tranzactiile cu aur si acest lucru a facut aurul prea scump. O decizie de cumparare de aur are la baza si raportul dintre pretul intern si cel international al aurului. Se estimeaza ca se vor produce 300 de tone de aur in decenii (la Rosia Montana - n.r.), nu intr-un an-doi. Anual vor fi produse 10 tone de aur. La pretul actual ar insemna
370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar”, a spus consilierul guvernatorului BNR.Aceasta tranzactie pentru BNR nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face operatii de acest ordin destul de des. Achizitionarea de 10 tone de aur pe an de catre BNR ar insemna o crestere in primul an, daca ar cumpara 10 tone, de 10%, pentru ca noi avem 103 tone fizice (103,7 tone n.r.) astazi in proprietatea statului roman. O crestere de 10%, de asemenea, nu este o crestere iesita din comun. Bineinteles ca, cumparari, in aceeasi cantitate, ulterior incep sa devina un procent din ce in ce mai mic”, a adaugat el.

Acesta a precizat ca intre 1990 si 2000 BNR a cumparat 37,3 tone de aur fin.


Citeste si: Ati cumpara un leu din aur? Solutia inedita pentru Rosia Montana

„O concluzie legata de productie este aceea ca, pe an, cantitatea de aur produsa nu este in afara normalului si astfel de tranzactie nu ar fi nici in afara posibilitatilor Bancii Centrale a Romaniei. Dreptul de preemptiune nu inseamna neaparat exercitarea dreptului de preemptiune, nici nu inseamna cumpararea de catre BNR a unei anumite cantitati de aur. Cumpararea va avea in vedere cateva criterii. Avem in rezerva BNR o anumita structura pe care noi o consideram optima intre aur, euro, dolari, DST (drepturi speciale de tragere n.r.). In general, ponderea aurului in aceasta rezerva a oscilat intre 10% si 20% din rezerva internationala a Romaniei”, a explicat Croitoru.


Astazi avem o pondere a aurului de aproximativ 10% si au fost ani cand BNR a avut si 21% ponderea aurului in totalul rezervei. Ce spun aceste cifre? Ca este ceva loc de cumparare din moment ce noi am avut si consideram ca este optima aceasta proportie intre 10 si 20 la suta. Exista ceva loc pentru cumpararea de aur. Trebuie tinut cont ca este optim ca rezerva valutara a BNR sa acopere cam sase luni de importuri de bunuri si servicii”, a adaugat acesta.

De asemenea, el a mai spus ca aceste cumparari de aur ale BNR, daca vor fi, trebuie sa fie facute in cantitati care sa nu deterioreze proportiile mentionate.

„Decizia de cumparare a aurului, daca va fi, va apartine unui Consiliu de administratie al BNR, altul decat cel de astazi, pentru ca la anul consiliul se va reinnoi. Pretul aurului poate provoca surprize. Este foarte important sa aveti in vedere ca, potrivit standardelor internationale de contabilitate, o crestere a pretului aurului provoaca un efect de evaluare pe care BNR il pune intr-un fond de rezerva.
El nu produce profituri pentru banca sau venituri. In schimb, cand pretul aurului scade, el poate sa produca pierderi”, a mai mentionat consilierul guvernatorului BNR, citata de Agerpres.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 01:32
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter