- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSA a inchis procedurile de redresare financiara a societatilor Asirom si Asiban

23 Nov, 10:37 • Redactia DailyBusiness
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat aprobarea planurilor de redresare financiara propuse de Asirom si Asiban si inchiderea procedurilor de redresare financiara, pe baza de plan, dispuse la cele doua societati.
CSA a inchis procedurile de redresare financiara a societatilor Asirom si Asiban

Consiliul CSA a anuntat ca a luat aceasta hotarare in cazul societatii Asiban ca urmare a faptului ca, prin majorarea capitalului social, indicatorii financiari ai societatii, incluzand marja de solvabilitate disponibila, au reintrat in limitele prudentiale prevazute de lege, motiv pentru care continuarea procedurii de redresare financiara pe baza de plan nu mai era justificata.

In cazul societatii Asirom, CSA a ajuns la concluzia ca indicatorii financiari se incadreaza in limitele impuse de legislatia in vigoare si ca masurile luate de societate vor consolida situatia financiara a acesteia. Asirom a trimis documentele financiare ulterior emiterii deciziei de deschidere a procedurii de redresare financiara.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a precizat in comunicatul oficial ca poate afirma cu certitudine ca piata asigurarilor din Romania nu trece printr-o criza si ca monitorizarea atenta a societatilor financiare este rolul si obligatia legala a CSA.

Conducerea societatii de asigurari Asirom a contestat, marti, decizia CSA de impunere a procedurii de redresare financiara a societatii, iar actionarii minoritari ai Asirom, printre care Broadhurst Investments au acuzat conducerea Asirom de incompetenta si rea-credinta.

Masura de incepere a procedurilor de redresare financiara a fost dispusa deoarece Asirom nu a transmis la termen situatiile si documentele solicitatea de CSA, aceasta intarziere fiind cauzata de complexitatea intocmirii situatiilor financiare solicitate si a unor disfunctionalitati de raportare din partea unor sedii secundare, potrivit comunicatului oficial al Asirom remis marti bursei electronice RASDAQ si semnat de Boris Schneider, directorul general al Asirom.

Compania a mai anuntat ca, desi Asirom s-a confruntat cu probleme deosebite in cursul anului 2006, cauzate de achitarea catre bugetul de stat a unor diferente de taxe si impozite de 23 milioane de lei (6,6 milioane de euro) si de cresterea despagubirilor achitate, in valoare de 1,6 milioane de lei (circa 460.000 de euro) zilnic, compania nu considera ca exista motive reale pentru a pune in discutie soliditatea financiara a societatii.

Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 de euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane de euro, comparativ cu pierderile de circa 2,4 milioane de euro inregistrate in perioada similara din 2005.

Compania de asigurari Asiban a incheiat primul semestru al anului 2006 cu o cifra de afaceri in valoare de 51,8 milioane de euro, iar in luna septembrie a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de aproape 12 milioane de euro.