- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSSPP a lansat un dictionar online de pensii private

18 Nov, 10:54 • Redactia DailyBusiness
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat, pe pagina proprie de internet, Dictionarul de Pensii Private, aplicatia fiind disponibila in sectiunea Educatie Financiara, a anuntat, miercuri, arbitrul pensiilor.
CSSPP a lansat un dictionar online de pensii private

Prin publicarea si actualizarea permanenta a acestui dictionar online, CSSPP isi propune sa aduca mai aproape de participanti notiunile de baza ale lumii financiare moderne si implicit ale sistemului de pensii private, se arata in comunicat.

Dictionarul online cuprinde termeni specifici sistemului de pensii private si notiuni investitionale. Informatiile sunt prezentate sub forma unei aplicatii cu facilitati de cautare intuitiva si termeni relationati.

Activele nete ale celor 12 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) a ajuns la 2,116 miliarde lei (494 mil. euro) la sfarsitul lui octombrie, in crestere cu 6% comparativ cu luna anterioara, potrivit CSSPP.

In acelasi timp, activele nete ale celor 13 fonduri de pensii facultative (Pilonul III) au sporit cu 4,7%, pana la 180,757 milioane lei (42,2 mil. euro).

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut, in primele 10 luni ale acestui an, un randament mediu de 14,6%, iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) un randament mediu de 12,74%, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).