- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cu inca 4% din BCR in buzunar, Erste se gandeste la pachetul SIF-urilor

27 Nov, 16:52 • Redactia DailyBusiness
Banca austriaca Erste Bank a obtinut cel mult jumatate din pachetul de 8% din actiunile BCR in urma ofertei facute angajatilor bancii romane, conform unei estimari facute de Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, companie care administreaza SIF1.
Cu inca 4% din BCR in buzunar, Erste se gandeste la pachetul SIF-urilor

Astfel, Erste a platit 6,5 euro pentru fiecare actiune cumparata, ajungand sa controleze maximum 4 procente din pachetul controlat de angajatii BCR.

Conform unor surse citate de agentia Mediafax, Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, si-a preschimbat cea mai mare parte a actiunilor detinute la BCR in actiuni Erste, iar pentru un alt pachet de actiuni BCR, mai mic decat cel preschimbat si care au fost vandute imediat, ar fi incasat circa 6-7 milioane de euro.

Banca austriaca detinea deja 61,9% din BCR din luna octombrie a anului curent. Aproximativ 30% din banca este detinut de Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri), restul de 8% fiind la acel moment in proprietatea angajatilor.

Intrebarea principala care se pune in legatura cu politica viitoare a Erste este daca banca austriaca va oferta sau nu pentru pachetul de 30% detinut de SIF-uri.

In cazul in care cele cinci societati de investitii financiare (SIF) ar accepta o conversie a actiunilor BRC pe care le detin in titluri Erste, SIF-urile ar detine aproximativ 12-15% din capitalul bancii austriece, devenind al doilea actionar semnificativ, conform lui Pavel Szel.

Erste Bank ar trebui sa plateasca 1,8 miliarde euro pentru a cumpara pachetul de 30% pe care il detin cele cinci SIF-uri la Banca Comerciala Romana, a spus Szel, citat de NewsIn.

[quote=Pavel Szel, presedinte Muntenia Invest]Nu cred ca Erste Bank are in acest moment posibilitatea de a plati SIF-urilor 1,8 miliarde euro, in cazul in care ar face o oferta similara de pret cu cea pentru salariatii BCR[/quote]

In plus, presedintele Muntenia Invest considera ca acum Erste este preocupata de restructurare bancii si nu are timp de „alte jocuri”.

„Problema principala in acest caz este obligativitatea listarii BCR in termen de trei ani, in caz contrar revenindu-se la conditia initiala, prin care deciziile in adunarea generala se adopta cu aprobarea a 75% din actionari”.

„Daca ar intra in acest moment 1,8 miliarde euro cash in conturile SIF-urilor nici sistemul bancar romanesc nu ar face fata pentru ca s-ar crea lichiditati foarte mari pe piata care nu pot fi investite imediat”, a explicat Szel.

Deocamdata, nu exista nicio oferta ferma din partea Erste Bank pentru preluarea actiunilor detinute de SIF-uri la BCR, care valoreaza foarte mult in conditiile in care cele cinci societati de investitii financiare actioneaza impreuna, a mai spus Szel.

Potrivit acestuia, SIF-urile asteapta o oferta concreta din partea Erste Bank inainte de a lua o decizie si nu sunt interesate pentru moment sa vanda actiunile pe care le detin la BCR.

In ceea ce priveste posibilitatea ca SIF-urile sa faca o oferta pentru cumpararea actiunilor de la salariatii BCR care nu vor vinde in cadrul ofertei lansate de Erste Bank, presedintele Muntenia Invest considera ca societatile de investitii financiare nu pot detine mai mult decat cota actuala din capitalul social al bancii, conform legislatiei actuale de pe piata de capital care limiteaza plasamentele realizate de alte organisme de plasament colectiv, din care fac parte si SIF-urile.

Cititi mai multe despre dilema Erste in legatura cu pachetul SIF-urilor in analiza DailyBusiness BCR, o „mina de aur” la care SIF-urile nu sunt inca dispuse sa renunte.