- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum au incercat IFN-urile sa se redreseze: Circa 50% din firmele mari si-au schimbat managementul

18 Nov, 13:31 • gecad.net
Sub influenta crizei, aproape jumatate din institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul Special al bancii centrale au incercat sa isi eficientizeze activitatea schimband conducerea executiva, a spus joi Costel Stanciu, director in cadrul Directiei de Supraveghere a Bancii Nationale (BNR).
Cum au incercat IFN-urile sa se redreseze: Circa 50% din firmele mari si-au schimbat managementul

Pentru a indeplini criteriile impuse de Registrul Special, o institutie financiara nebancara trebuie sa aiba un nivel cumulat al capitalurilor proprii si surselor imprumutate pe baza contractelor de finantare existente in sold de minimum 50 milioane de lei, precum si un nivel cumulat al creditelor acordate si angajamentelor asumate existente in sold de cel putin 25 milioane de lei. In prezent, in Registrul Special sunt inscrise circa 40 de firme.

„Poate ca actionarii au considerat ca, modificandu-se structura de afaceri, este nevoie si de o schimbare de management”, a spus Stanciu, in cadrul conferintei nationale a asociatiei societatilor financiare nebancare ALB.

In ultimul timp, institutiile bancare au cunoscut o oarecare revigorare a activitatii, care insa nu se observa si la nivelul IFN-urilor, a mai spus directorul BNR.

Astfel, potrivit datelor BNR, in timp ce soldul creditelor bancare a ramas relativ constant, cel al imprumuturilor acordate de IFN-uri a scazut puternic in perioada crizei, de la 32,7 miliarde lei la jumatatea anului 2008, la 28 miliarde lei 30 iunie 2010.

Scaderea finantarilor s-a produs atat din cauza diminuarii cererii, dar si a retragerii de piata a unor actori: daca la jumatatea anului trecut erau inscrise in Registrul General al BNR 239 de IFN-uri, la 30 iunie 2010 numarul acestora a scazut la 213.

Vestea buna este insa ca piata IFN-urilor a inceput sa se stabilizeze, acestea reusind sa isi reduca pierderile in ultimul timp, pana la 127,5 milioane lei la 30 iunie 2010, fata 926 milioane lei la acceasi data din 2009.

In aceeasi perioada, creditele clasificate in categoria indoielnice si restante au scazut de la 1,06 miliarde lei pana la 600 de milioane de lei, mai indica datele BNR.

Din categoria IFN-uri fac parte firme de leasing, firme de credit de consum, alti creditori nebancari, precum si fonduri de garantare.