FINANTE-BANCI

Cum explica un decan al ASE relatia Romaniei cu FMI, amintind de comisarii sovietici

17 octombrie 2014, ora 00:02, autor(i): Andra Troasca   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
FMI.jpg
Dumitru Miron, decan al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) explica in termeni simpli relatia Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), dar si cu alte organizatii de acest tip, incercand sa demonteze mitul “asupritorului” care face tot ce vrea din tara pe care o asista economic.

In primul rand, profesorul Miron stabileste ca asemenea organizatii nu exista pur si simplu, “de capul lor”:

“Organizatiile internationale nu pot fi mai bune decat le dau voie statele sa fie. Ele nu sunt niste entitati din afara peisajului, ci sunt niste arhitecturi asociative compuse de catre state. Statele sunt reprezentate acolo si convin sau nu sa accepte linii directoare stabilite in comun”.  

Cu aceasta realitate in minte, e mai usor sa gandim pragmatic. Dupa parerea decanului ASE, ne-am obisnuit sa dam vina pe organizatiile internationale sau regionale atunci cand nu ne convine sa ne asumam noi vina.  “Este mult mai usor sa dam vina pe Uniunea Europeana sau pe Comisia ei, pe FMI, pe Banca Mondiala, pe BERD, ca sa nu ne asumam noi ca guvernanti, ca decidenti, faptele noastre”, precizeaza Miron, explicand ca, indiferent de pachetul de conditionalitati pe care ti le avanseaza FMI si Banca Mondiala, cand iti propui sa accesezi facilitatile de finantare, ele se negociaza, nu sunt dictate.  

Prof. univ. dr. Dumitru Miron
Prof. univ. dr. Dumitru Miron
“Deci Fondul Monetar nu vine, da telefon sau se deplaseaza aici ca si comisarii sovietici si stabileste ce sa faci. Accepti sau nu accepti ca guvern. Esti puternic, convingator, partener de negociere sau nu esti. Din acest punct de vedere programele de conditionalitate ale fondului monetar necesita niste conditii de politica comerciala, niste conditii de privatizare”, completeaza Dumitru Miron, fara a intra in amanunte.    

Decanul ASE aduce in discutie si aspectul confidentialitatii intelegerilor dintre cele doua parti: “Aranjamentele stand-by de ce credeti ca raman in confidentialitate si nu sunt date publicitatii? Pentru ca ni le impun acele organizatii sau pentru ca nu vor ei sa se stie ce s-a inscris acolo cu acordul decidentilor?”  

El mai spune ca sunt state care ne-au aratat ca in momentul in care conditiile pe care expertii FMI le stabilesc sunt neconvingatoare sau nemultumitoare, nu apeleaza la facilitatile de finantare.  

“Avem vecini in aceasta directie. Nu ne obliga nimeni sa luam cu orice pret imprumuturi. FMI nu da imprumuturi, FMI iti deschide linii de finantare ca facilitati pe care le ai in calitate de tara membra. Ca stat membru, poti sa accesezi fondurile prin operatiuni de soft pe transa normala, pe transa suplimentara, pe extra-transa, deci pratic esti un membru care iti exerciti calitatea de membru”, explica reprezentantul ASE.  

Dumitru Miron subliniaza si cele 3 probleme fundamentale care, combinate, duc la un stat slab, cum este Romania:  

“Problemele sunt de urmatoarele naturi: In aceasta tara se confunda niste lucruri. In primul rand se confunda reformele cu schimbari cosmetice de legislatie. In al treilea rand, se confunda agenda publica cu agenda persoanelor publice. Si asta e o chestiune indiscutabila. Daca interesul meu ca persoana publica este ocult sau fatis, eu il ascund dupa agenda strategic publica a Romaniei. In al treilea rand se confunda managerii adevarati – managementul e o chestie care se invata la scoala, la timp – cu persoane numite sau alese sa primeasca functii de management, care mimeaza managementul”, puncteaza oficialul ASE.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ion.gh a spus:
17/10/2014 09:50
Domnule profesor cu respectul cuvenit va recomand sa cititi cartea "Venele Deschise ale Americii Latine" pentru avedea binele pe care-l propovaduieste FMI-ul.
 
ionel a spus:
17/10/2014 14:34
Bineinteles, fiecare are dreptate in felul sau.
Este foarte interesanta relatia Romaniei cu FMI din prezentarea domnului profesor. As avea, totusi, cateva intrebari:
1. Am inteles de ce contractele trebuie sa fie secrete, dar cum intre beneficiarii finali ai contractului (contribuabili) si FMI-organismul care pune la dispozitie linia de finantare, mai intervine cel putin un intermediar (guvernul), atunci se pune intrebarea pentru cine este secret contractul ?
2. Cum poate beneficiarul final sa negocieze termenii contractuali ?
3. Cum poate beneficiarul final sa stabileasca daca are sau nu nevoie de un acord stand by ? De multe ori am vazut la TV ca "noi n-am avea nevoie de linia de finantare (imprumut totusi asa cum ii spune Guvernul), dar preventiv incheiem acordul." Pentru ce ? Cand si cum suntem informati ca acea linie a fost, sau nu, folosita ?
 
ion.gh a spus:
17/10/2014 17:39
Domnule Ionel incerc sa raspund intrebarilor Dumneavoastra.
1. Contractele sint secrete pentru ca "multimea" sa nu puna intrebari. Guvernul sint cei putini care in functie de educatia pe care o au sau nu pot fi manipulati usor.
2Beneficiarul final trebuie sa plateasca nu trebuie sa stie ce plateste
3 Dar sa nu credeti ca pentru aceste acorduri nu se plateste OOOO ba da. Si tot "Multimea"
 
Ion Popescu a spus:
18/10/2014 11:57
Zi "Sa mor eu!" dom' decan si te cred. Oricum sunt sigur ca sunteti "foarte obiectiv".....Ramane sa-mi explici si mie cum de toata industria noastra a fost rentabila doar la fier vechi in locul fabricilor care puteau produce PIB au aparut terenuri care nici macar nu mai amintesc ca au fost vreodata TRACTORUL Brasov, ROMAN Brasov, RULMENTUL Brasov, FARTEC Brasov, ROMRADIATOARE Brasov, IAR Ghimbav ....si lista continua pana la pozitia 1400.
Explica-le miilor de copii, care cresc dezordonat si puternic afectati , de ce parintii lor lucreaza in strainatate si famiile se destrama.
Dar se pare ca si matele castigi ceva....de undeva...de faci reclama acestor ASASINI ECONOMICI.
Matale chiar nu sti si nu vezi care este REALITATEA sau doar te prefaci?
Sau ca toti SMECHERII din tara asta iei bani frumosi ca sa ne povestesti, noua "PROFANILOR", in termeni de metalimbaj universitar, cum ca LUPII sunt periculosi doar in inchipuirea OILOR, si de fapt FMI, BM si altele sunt Maica TEREZA economiei mondiale.
Lasa-ne taticule cu apologia si apologetica asta, ca datoria ROMANIEI a ajuns la 300 miliarde de dolari si in curand nici aerul nu va mai fi proprietatea noastra.
Trist este ca din fotoliul de decan al ASE-ului aruncati praf in ochii prostilor si justificati anumite idei mai mult sau mai putin false, sau pseudoadevarate, folosindu-va exact de o anumita autoritate academica pe care pozitia v-o confera.
De ce nu vorbiti despre cei 3000 de euro pe care fiecare roman ii datoreaza institutiilor financiare, indiferent ca are loc de munca, e somer sau abia s-a nascut.
Matale te-ai nascut cu o datorie de 3000 de euro?
Matale ai avut aceasta perspectiva? Ca pe masura ce cresti iti creste si datoria?
Ca vei ajunge sa nu mai poti sa treci strada fara sa platesti o taxa pentru asta sau ca la pensie datoria initiala de 3000 de euro a ajuns 10.000 de euro, sau mai mult?
Ca singura sansa este sa-ti parasesti tara si sa nu te mai intorci niciodata, decat ca turist?
 
Craciun Romeo a spus:
18/10/2014 13:37
intrebare simpla: cu cat ati fost platit domnule profesor pentru acest articol???? banuiesc ca s-a meritat. De un lucru sunt sigur: copilul meu nu va invata acolo unde predati dumneavoastra!
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 03 August 2020, 15:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter