- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum isi pot imbunatati IMM-urile sansele de a accesa credite

18 Oct, 16:52 • gecad.net
Ca sa aiba acces la credite, IMM-urile ar trebui sa nu isi mai ascunda profiturile, in incercarea de a plati cat mai putin impozit, si sa isi pastreze cat mai mult timp domeniul de activitate, ca sa transmita o imagine de predictibilitate, au declarat bancherii prezenti luni la un seminar organizat de Centrul Roman de Politici Economice. Iata ce sfaturi au dat bancherii IMM-urilor care doresc sa aiba acces la finantare.
Cum isi pot imbunatati IMM-urile sansele de a accesa credite

Bilanturi imbunatatite

– Potrivit unei analize realizate de Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, unul din motivele pentru care IMM-urile nu au acces la finantare este ca bilanturile lor „nu arata prea bine”.

„IMM-urile introduc tot felul de cheltuieli deductibile, pentru a isi reduce impozitul pe profit (ceea ce le face sa para putin profitabile – n.r.). Modul acesta de a proceda are insa costuri la finantare, pentru ca firmele prezinta conturi de profit si pierdere care nu arata prea bine”, ceea ce face bancile sa fie reticente, a explicat Ionut Dumitru.

Consolidarea capitalului – In prezent, IMM-urile sunt foarte slab capitalizate, or bancile nu sunt foarte interesate sa finanteze firme cu capitaluri mici.

Pastrarea domeniului de activitate – Un motiv pentru care IMM-urile primesc foarte greu imprumuturi de la banci este ca isi schimba des domeniul de activitate.

„Domeniul lor de activitate se schimba des si radical, ceea ce creeaza problema la nivelul predictibilitatii”, a spus Ionut Dumitru.

Modernizarea managementului – Valentin Lazea, economistul sef al bancii centrale, a explicat ca IMM-urile pot atrage cu greu finantari de la fondurile de investitii, din cauza managementului deficitar.

El a explicat ca managerii locali se lasa foarte greu convinsi sa renunte la functie, chiar daca nu au reusit sa genereze profit in cadrul firmei in ultimii ani, ceea ce nemultumeste investitorii.

Potrivit lui Lazea, managerii locali sunt prea putin dispusi sa isi recunoasca ineficienta deoarece „avem o problema culturala si legislativa care in tarile anglosaxone a fost deja rezolvata”.

Un mod de stimulare a IMM-urilor ar fi flexibilizarea legislatiei muncii, care ar permite firmelor sa scape mai usor de angajatii ineficienti si sa isi angajeze personal competent, crede Lucian Croitoru, consilier in cadrul bancii centrale.

Anumite voci din piata sustin insa ca IMM-urile nu au acces la finantare deoarece bancilor le este teama sa isi asume riscuri noi, in conditiile in care deja au creditat hazardat in anii anteriori.

Potrivit lui Zoltan Major, vicepresedinte al UniCredit Tiriac, creditele neperformante ar putea ajunge pe segmentul IMM-uri la peste 20% din totalul imprumuturilor acordate de banci pe acest segment.

„Bancile mari se uita in special spre clienti mari, iar in Romania un client foarte bun este statul, care nu prezinta riscuri”, declara recent Vasile Puscas, fostul negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, intr-un interviu pentru DailyBusiness.ro.

„IMM-urile vor beneficia de creditare dupa [ce bancile nu vor mai gasi clienti in – n.r.] sectorul corporatiilor”, a spus la randul sau Valentin Lazea.