- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum putem creste salariile fara sa adancim deficitul bugetar

19 Mar, 12:15 • adrian.mihaltianu
Tinta de deficit bugetar se poate mentine in acest an chiar daca salariile bugetarilor vor fi reintregite incepand cu luna iunie, a spus duminica presedintele Traian Basescu. Dar sa vedem ce parere au si specialistii din piata, chestionati de DailyBusiness.ro.
Cum putem creste salariile fara sa adancim deficitul bugetar

Presedintele Traian Basescu a declarat, la B1 TV, ca se poate face reintregirea salariilor bugetarilor, cu mentinerea tintei de deficit bugetar si cu renuntarea la transferarea de bani in zonele obisnuite in campaniile electorale.

In 2012, tinta de deficit bugetar a fost redusa la 1,9%, dupa ce anul trecut a fost de 4,4%.

Analistul financiar Dragos Cabat a aratat ca am putea mentine tinta de deficit bugetar in urma majorarii salariilor bugetarilor daca vom avea o crestere economica de 3% in acest an. Altfel, ar fi putin probabil.

El a mentionat ca autoritatile vor analiza pana in iunie cum a evoluat economia tarii si veniturile la buget pentru a sustine cresterea salariilor in sistemul bugetar. In cazul in care acestea nu vor fi conform asteptarilor, este posibil sa se revina asupra tintei de deficit sau asupra deciziei de crestere a salariilor.
[quote=Dragos Cabat, analist]Cel mai probabil, autoritatile vor reveni asupra salariilor[/quote]
In acelasi timp, economistul Florin Citu a precizat ca „tinta pe cash se va mentine cu siguranta pentru ca, asa ca in 2011, putem sa avem arierate in crestere sau sa impingem alte cheltuieli in viitor”.

„Deci pentru 2012 putem sa mentinem tinta pe cash si sa mentinem si salariile”, a subliniat Citu.

Si Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, a spus recent ca urcarea cursului la [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/euro-la-un-nou-maxim-istoric-de-ce-a-ajuns-leul-atat-de-slab-74773/]un nou nivel maxim[/url] vine ca urmare a ingrijorarii fata de atingerea tintei de deficit bugetar daca vor creste salariile din sistemul public.

Presedintele Traian Basescu a declarat la inceputul lunii martie, in Parlament, ca masurile de austeritate luate in 2010 au prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia, si ca trebuie gasite solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/basescu-trebuie-sa-gasim-solutii-ca-in-jurul-datei-de-1-iunie-sa-reintregim-salariile-bugetarilor-74506/]sa fie reintregite salariile bugetarilor[/url].