FINANTE-BANCI

Cum se calculeaza impozitul pe cladiri rezidentiale, nerezidentiale si mixte in Sectorul 4

24 august 2018, ora 16:55 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ps4.jpg
Din anul 2016 a apărut impozitul pe clădire rezidențială, nerezidențială și destinație mixtă, motiv pentru care Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4 vă transmite cum să evitați majorarea chiar și de 19 ori a impozitului pe clădire nerezidențială față de impozitul pe clădire rezidențială, majorare ce apare prin nedepunerea în termen a declarației fiscale.  

Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4 vine în sprijinul contribuabililor sectorului 4 printr-o campanie de informare susținută privind stabilirea impozitului pe clădire rezidențială, nerezidențială și mixtă.            

Astfel, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii.

Prin sintagma ,,clădire rezidenţială” se înțelege construcţia alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2% asupra valorii care poate fi:
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă;
b) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform celor de mai sus, impozitul pe clădire se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor unei clădiri rezidențiale.  

Prin sintagma ,,clădire nerezidenţială” se înțelege orice clădire care nu are destinația de locuință, iar sintagma ,,activitatea economică” se referă la orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii şi lucrări pe o piaţă şi cuprinde activităţile de producţie, comerţ sau prestări de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor liberale sau asimilate acestora.

În cazul clădirilor cu destinație mixtă (rezidențiale și nerezidențiale) aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădire se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafata folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial.

Prin sintagma ,,clădire cu destinație mixtă” se înțelege clădire folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial. Impozitul pe clădirile rezidențiale, nerezidențiale și utilizate în scop mixt este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. 

În cazul schimbării integrale sau parţiale a folosinţei clădirii, respectiv din clădire cu destinație rezidențială în  clădire nerezidențială sau clădire cu destinție mixtă, proprietarul are obligaţia să depună o nouă declaraţie de impunere la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data modificării respective, şi datorează impozitul pe clădiri determinat în noile condiţii începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

Pentru orice întrebari sau informații suplimentare contactați-ne la telefon 0733.682.579 sau pe e-mail la adresa [email protected]
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 28 Mai 2020, 07:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter