- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cumparatorii unei locuinte prin \”Prima Casa\” vor plati TVA redusa, de 5%

28 May, 17:02 • Redactia DailyBusiness
Persoanele care vor cumpara o casa prin intermediul programului de garantare a creditelor pentru achizitionarea primei locuinte, in limita a 60.000 euro, vor plati TVA redusa, de 5%, proiectul urmand sa devina operational in luna iulie, dupa discutii intre Guvern, BNR si bancile interesate.
Cumparatorii unei locuinte prin \Prima Casa\ vor plati TVA redusa, de 5%

Premierul Emil Boc, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au discutat, joi, la Guvern cu reprezentantii bancilor interesate sa participe la programul guvernamental de garantare a creditelor contractate pentru achizitionarea primei locuinte, in limita sumei de 60.000 euro, scrie Mediafax.

Guvernul arata intr-un comunicat ca in cadrul intalnirii au fost prezentate obiectivele si conditiile minimale ale programului, legate in principal de avansul si dobanda limitate.

„Cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului Prima Casa vor beneficia si ei de TVA redusa, de 5%, la achizitionarea primei locuinte”, se arata in comunicat.

Executivul precizeaza ca Ministerul Finantelor impreuna cu BNR, Fondul National de Garantare a Creditelor si experti din cadrul bancilor vor definitiva conditiile de natura tehnica ale aplicarii programului, astfel incat acesta sa devina operational in luna iulie.

Guvernul a anuntat, in urma cu o saptamana, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate anterior de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpararea primei locuinte.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 milioane euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Conform articolului 140, aliniatul 21, din actualul Cod Fiscal, in prezent achita TVA redus, de 5%, persoanele care achizitioneaza o casa in valoare de maxim 380.000 de lei si care are o suprafata de cel mult 120 de mp. Cei care cumpara o locuinta care nu respecta unul din cele doua criterii platesc un nivel al TVA de 19%.