Multi dintre clientii nemultumiti ai bancilor doresc sa revina la vechile contracte de imprumut, care erau in vigoare inainte de aparitia Ordonantei 50/2010. Vezi ce motive au acestia.
Disputele din instanta si refinantarile nu sunt singurele teme de actualitate din dialogul care se poarta intre banci si clienti. Dupa ce Legea 288/2010, prin care a fost aprobata OUG 50, a exceptat de la majoritatea prevederilor Ordonantei pe toti cei cu credite in derulare, clientii au fost anuntati ca au circa trei luni la dispozitie pentru a reveni la vechile formule ale contractelor, cele anteriorare aparitiei Ordonantei, daca doresc acest lucru.
Mai precis, bancile au emis acte aditionale incluzand prevederi care se conformau OUG 50 dupa 24 iunie 2010, data cand a intrat in vigoare actul normativ.
Odata cu aparitia Legii 288/2010 de aprobare a OUG 50, clientii au dobandit posibilitatea de a contesta prevederile actelor aditionale considerate de banci acceptate tacit (in conditiile in care clientul nu isi daduse acordul, pentru a reveni astfel la prevederile din vechile contracte).
Aparent, clientii nu ar avea motive sa conteste actele aditionale, deoarece Ordonanta 50 le ofera o serie de drepturi suplimentare care ar fi presupus in mod normal o imbunatatire a conditiilor de credit. Dar multi clienti sustin ca modul in care au aplicat unele banci prevederile OUG 50 le-a inrautatit practic situatia.
"Clientii nemultumiti au denuntat si vor denunta, din nou, actul aditional impus de catre banci in septembrie 2011. Acest refuz de semnare a actului aditional aduce clientul la dobanda din contract, pe care o contestam in instanta, dar in baza Legii 193/2000 (DRV - dobanda de referinta variabila). Toti vor sa revina la aceasta dobanda", spune Violeta Vasilioglu, reprezentantul clientilor BCR.
Astfel, BCR avea pentru unele contracte de credit dobanzi calculate dupa o formula proprie, care cuprindeau dobanda proprie a bancii la care se adauga o marja de 0,2%. "Acum acea dobanda se calculeaza in functie de Euribor, iar marja fixata de banca dupa nu se stie ce formule a devenit de 8%. Or, dobanda interbancara va creste, asadar valoarea totala a dobanzii nu poate fi decat mai mare", a spus Vasilioglu.
Desi doresc sa conteste in instanta chiar si dobanzile initiale din contractele de credit, clientii BCR au hotarat ca este mai avantajos daca de-a lungul derularii procesului vor avea de achitat rate dupa vechile formule de calcul.
O pozitie similara o au unii dintre clientii Alpha. Reprezentantul clientilor, citat mai sus, spune ca va contesta actul aditional, in termenul legal. "Consider ca dobanda initiala, desi are la baza o formula de calcul ambigua si neclara, este mai buna decat cea din actul aditional si prefer sa revin la ea, cu tot ceea ce presupune acest lucru", a declarat acesta.
Dupa aparitia Legii 288/2010 CEC Bank si-a anuntat clientii ca au dreptul sa revina la vechile contracte de credit. Pana la aparitia OUG 50/2010 CEC avea in foerta credite cu dobanzi calculate in functie de o referinta la bancii, la care se adauga o anumita marja.
La randul sau, Raiffeisen Bank a iesit in afta clientilor cu un mesaj similar, punand insa accentul pe faptulc a debitorii pot pastra variantele de contracte emise dupa aparitia Ordonantei 50.
FINANTE-BANCI
De ce vor clientii sa revina la contractele de credit de dinaintea OUG 50
08 februarie 2011, ora 00:01, autor(i): Raluca Florescu
Comentariile acestui material
[+] Adauga comentariul tau (niciun comentariu publicat)
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: [email protected]
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
Trimite Comentariul
Materialele zilei din FINANTE-BANCI
12 mai 2022, ora 16:33 in Finante-Banci |
29 vizualizari |
0 comentarii
07 aprilie 2022, ora 11:51 in |
67 vizualizari |
0 comentarii
17 februarie 2022, ora 10:33 in |
100 vizualizari |
0 comentarii
07 februarie 2022, ora 15:05 in |
41 vizualizari |
0 comentarii
Articole similare
- Ce procese anti-banci mai pregatesc clientii
- Clientii nemultumiti vor cere sprijin la Bruxelles pentru eliminarea abuzurilor bancare
- "Harta" negocierilor dintre banci si clientii cu credite: Vezi ce concesii au facut bancile si unde nu vor sa discute
- Clienti ai unor banci din SUA, inselati prin apeluri telefonice provenind din Romania
Ultima ora
- Prioritățile din 2022 ale Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) (marti, 18:53)
- Deloitte: „Taxa Netflix” in Romania este pe punctul de a fi adoptata. Care sunt implicatiile? (luni, 13:11)
- NETOPIA Payments: Numarul tranzactiilor online cu cardul a crescut cu 50% in primele noua luni ale anului (luni, 14:21)
- Black Sea Fund îl numește Partener pe Iulian Portasă (miercuri, 18:03)
- Situația financiară pe termen lung, principalul stres al românilor din generația Millennials - studiu (miercuri, 18:09)