- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Deficitul comercial a crescut la 9,6 mld. euro

03 Nov, 11:23 • Redactia DailyBusiness
Deficitul comercial al Romaniei a ajuns la 9,6 mld. euro in primele noua luni ale anului, in crestere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
Deficitul comercial a crescut la 9,6 mld. euro

In primele noua luni, exporturile au crescut cu 16%, iar importurile cu 24,5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, deficitul comercial va ajunge la sfarsitul anului la valoarea de 13,27 miliarde de euro, in crestere cu aproape 29% fata de anul trecut, cand deficitul comercial a fost de 10,3 mld. de euro.

Nivelul din ce in ce mai scazut al exporturilor si importurile sustinute au facut ca ritmul de crestere a deficitului comercial sa creasca de la 38%, in primele sase luni ale anului, la un ritm mediu de aproximativ 45% in trimestrul al treilea.

In luna septembrie, exporturile au fost de 2,1 mld. de euro, in crestere cu 6,1%, fata de luna corespunzatoare a anului precedent, in timp ce importurile s-au majorat in septembrie cu 18,8% comparativ cu aceesi perioada a anului trecut, ajungand la valoarea de 3,3 mld. de euro.

Comparativ cu primele noua luni din 2005, Romania a importat mai multe produse minerale (25%), mijloace si materiale de transport (33%), masini si dispozitive mecanice, aparate electrice, aparate de inregistrat (30%), produse metalurgice (34%).

Exporturile au inregistrat o valoare scazuta in primele noua luni, singurele cresteri notabile fiind la mijloace si materiale de transport (53%), masini si dispozitive mecanice, aparate electrice, aparate de inregistrat (35%), in timp ce industria textila a inregistrat scaderi, iar produsele metalurgice si cele minerale au avut cresteri de 13%, respectiv 12%.

Exporturile in Uniunea Europeana, care reprezinta doua treimi din exporturile Romaniei, au crescut in intervalul ianuarie-septembrie 2006 cu 15,8%, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Importurile din UE, care reprezinta 62,2% din totalul importurilor, au crescut in primele noua luni cu 24,4%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Principalii parteneri comerciali ai Romaniei la export sunt Italia, Germania, Turcia, Franta si Ungaria, in timp ce la import ordinea este Germania, Italia, Federatia Rusa, Franta si Turcia.

In functie de regimurile vamale, din totalul exporturilor realizate in primele noua luni ale anului 54,3% sunt exporturi definitive, 45,5% reprezinta exporturi de bunuri provenite din lohn, iar 0,2% sunt bunuri pentru perfectionare pasiva in afara tarii. Folosind acelasi criteriu pentru importuri, 77,8% reprezinta importuri definitive, 21,1% sunt bunuri importate temporar in vederea lohnului, iar 1,1% reprezinta importuri de bunuri provenite din perfectionarea pasiva in afara tarii a unor bunuri exportate temporar in acest scop si importuri de bunuri in regim de leasing financiar.

Valoarea deficitului a fost calculata in functie de preturile fara taxe vamale, FOB/CIF (FOB- „free on board”).