- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Deloitte: Increderea fondurilor de investitii din Europa Centrala creste, dar tranzactiile sunt greu de finalizat

07 Jun, 13:06 • Redactia DailyBusiness
Indicele privind increderea fondurilor de investitii cu activitate in Europa Centrala continua sa creasca, de la un minim istoric de 48 din octombrie 2008, la 140 astazi (aproape de nivelul anterior crizei si mai mare decat indicele calculat la editia anterioara din octombrie 2009, respectiv 117), potrivit unui studiu Deloitte.
Deloitte: Increderea fondurilor de investitii din Europa Centrala creste, dar tranzactiile sunt greu de finalizat

Cu toate acestea, nivelul tranzactiilor este in continuare sub cel de acum doi – trei ani, iar contractele sunt semnate dupa o perioada semnificativ mai lunga, in contextul in care fondurile de capital de risc, dar si bancile pun mare accent acum pe procesul de due diligence.

„2009 a fost un an dificil pentru industria globala a fondurilor de capital de risc, inclusiv in Europa Centrala. 2010 arata mult mai bine, in conditiile in care pietele de capital se redreseaza, iar fondurile observa si imbunatatirea disponibilitatii capitalului”, a declarat Garret Byrne, partener Deloitte.

El considera ca tot mai multi economisti au incredere intr-un efect de convergenta care va ajuta economiile central-europene sa creasca intr-un ritm mai rapid decat Europa de Vest, pe termen mediu.

In urmatoarele 12 luni, principala provocare a industriei de profil va fi sa transforme acest optimism imbunatatit in tranzactii incheiate, care sa genereze valoare si sa alimenteze procesul de redresare economica din regiune.

„Chiar si asa, viitorul nu poate fi niciodata sigur. De mentionat ca studiul a fost realizat inainte de criza din Grecia si de pachetul de masuri care a urmat, drept pentru care impactul financiar al acestor provocari recente nu poate fi masurat sau inteles in totalitate deocamdata”, au spus reprezentantii Deloitte.

„Nu este surprinzator, in aceste conditii, de ce fondurile de investitii isi mentin cu fermitate interesul in sectoare mai rezistente in fata crizei (asa-zis defensive), precum industria alimentara si a bauturilor sau industria serviciilor medicale, fapt dovedit si prin tranzactiile anuntate recent in Romania: preluarea Profi Rom Food de catre Enterprise Investors; Centrul Medical Unirea, vandut catre Advent International; si tranzactia MedLife, fondul SGAM Eastern Europe preluand un pachet minoritar de actiuni in aceasta companie”, a declarat Hein van Dam, partener coordonator, Financial Advisory Services Deloitte Romania.

Peste 96% dintre respondentii la studiul Deloitte cred ca economia regionala se va imbunatati sau va ramane stabila, recuperandu-se in mod sustinut, fara a reveni insa la nivelul de crestere din 2006 – 2007.

87% dintre ei cred ca valoarea tranzactiilor va creste sau va ramane la fel, iar aproape trei sferturi dintre respondenti (74%) spun ca isi vor dedica cea mai mare parte a timpului pentru a identifica noi oportunitati de investitii – un contrast foarte mare fata de raspunsurile din octombrie 2009, cand 55% dintre participantii la studiu spuneau ca se vor concentra pe administrarea portofoliului existent.

65%, un procent record pentru ultimii sase ani si jumatate, anticipeaza intensificarea activitatii pe piata de fuziuni si achizitii, iar ponderea investitorilor care mizeaza pe imbunatatirea performantei portofoliului de companii a crescut semnificativ fata de octombrie 2008, de la 5%, la 35% astazi.

96% dintre respondenti se asteapta la o eficienta sporita sau similara a investitiilor financiare iar vanzarea catre cumparatori strategici ramane cea mai populara varianta anticipata de exit.

A 15-a editie a studiului Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index a fost realizata in primavara lui 2010. Studiul a adresat zece intrebari cheie unui esantion de respondenti profesionisti din industria private equity din regiune. Rezultatele indica asteptarile lor in urmatoarele sase luni, incepand cu aprilie 2010.