FINANTE-BANCI

Domnule Ponta, impozitele nu sunt atat de usoare cum se vad din Palatul Victoria!

03 decembrie 2013, ora 00:07, autor(i): Valentin Gros   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
VP.jpg
Greu cu impozitele in Romania? Autoritatile incearca sa ne linisteasca, aratand cu degetul catre tarile dezvoltate, unde fiscalitatea ar fi si mai impovaratoare. Contribuabilul vede insa ca are de platit foarte multe taxe si cand incearca sa-si achite binevoitor obligatiile, se ciocneste de viciile sistemului.

"Sunt convins ca in Romania in acest moment toate taxele sunt mai mici si decat in SUA si decat in majoritatea covarsitoare a tarilor europene, cu exceptia Bulgariei, daca nu ma insel", a declarat recent premierul Victor Ponta.

El raspundea astfel unui comunicat transmis de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), care aceasta isi exprima ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate in ultima vreme de catre Guvernul Romaniei.

Si astfel ia nastere un mit: nivelul de impozitare din Romania e scazut, sa fim multumiti ca nu e ca la altii, mai rau. Adevarat, fals?"Fiscalitatea romaneasca redusa in comparatie cu alte tari este doar o iluzie. Chiar daca avem cota unica de 16% pentru impozitul pe profit si pentru impozitul pe veniturile persoanelor fizice, dat fiind faptul ca deducerile fiscale admise sunt cu mult mai putine (atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice) decat in celelalte state europene sau decit in SUA, rata efectiva de impozitare creste semnificativ", a declarat pentru DailyBusiness.ro Dan Schwartz, managing partner la compania de consultanta fiscala RSM Scot.

"In UE, in ultimul timp, multe tari si-au redus cotele de impozite directe, iar in tarile din zona noastra, Bulgaria, de exemplu, este cu mult sub nivelul nostru de impozitare (motiv pentru care multe firme romanesti s-au si mutat in aceasta tara). In ceea ce priveste TVA, cota de 24% este printre cele mai ridicate din Europa (daca imi amintesc bine, doar Danemarca si Ungaria au cote mai mari ca noi), iar comparativ cu SUA (unde the sales tax, echivalentul american al TVA, nu depaseste 10,5%) cota de 24% apare ca uriasa", a mai spus Schwartz.

Avem printre cele mai mari contributii sociale din Europa (in plus, nici nu beneficiem de servicii sociale la nivelul platilor facute) si inca vreo 200 si ceva de alte taxe si impoziteDan Schwartz, managing partner RSM Scot

Pe de alta parte, chiar daca vrei sa fii "un bun roman" si sa iti te achiti constiincios de obligatiile fiscale, sistemul insusi iti pune bete in roate.

"Suntem una dintre tarile in care contribuabilii fac un numar foarte mare de plati fiscale si pierd foarte mult timp cu conformarea voluntara (raportare si plata voluntara a taxelor si impozitelor)", spune Schwartz.

"Nu in ultimul rand, comparand nivelul veniturilor medii ale contribuabililor cu nivelul taxarii, vedem ca principiul capacitatii de plata a contribuabililor (conform caruia taxele si impozitele trebuie stabilite in strinsa corelatie cu posibilitatile de plata ale contribuabililor) este incalcat flagrant, fapt ce ii aduce pe multi in imposibilitatea de a-si plati taxele chiar daca doresc sa faca asta si pe si mai multi ii indeamna la evaziune fiscala. De altfel nivelul evaziunii fiscale in Romania este unul dintre cele mai ridicate din UE", a aratat expertul.

Romania a urcat doua pozitiianul acesta si abia a ajuns pe locul 134 in clasamentul Paying Taxes 2014, intocmit de Banca Mondiala. Asta pentru ca numarul de ore pentru conformarea cu legislatia fiscala a coborat la 200 de ore anual.

Romania este a treia cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al timpului necesar conformarii cu legislatia fiscala, dupa Estonia si Lituania, dar inaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 de ore), Ungariei (277 de ore), Poloniei (286 de ore), Cehiei (413 ore) si Bulgariei (454 de ore).

"Cu toate acestea, situatia Romaniei este ingreunata de slaba utilizare a posibilitatilor de plata online, ceea ce face din Romania in continuare tara cu cel mai mare numar de plati de taxe intr-un an din Europa Centrala si de Est - 39", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Taxe si Consultanta Juridica, PwC Romania.

Si alti specialisti din domeniu semnaleaza ca nivelul cotei unice este o aparenta inselatoare cand vorbim despre amploarea fiscalitatii.

"Daca analizam doar nivelul cotei unice de 16%, intr-adevar acesta este mai mic decat tari dezvoltate din UE si SUA. Daca insa analizam totalul taxelor directe si indirecte pe care o companie le suporta, precum si complexitatea calculului si a declararii acestora, si ma refer aici si la contributiile sociale aplicabile raporturilor de munca, Romania se situeaza mult mai prost", a declarat pentru DailyBusiness.ro Bogdan Voinescu, tax partner, Bulboaca & Asociatii Tax.

"Deci fiscalitatea efectiva este mult mai mare decat nivelul cotei unice, si orice crestere a fiscalitatii prin marirea cotei unice sau prin crearea de noi taxe nu face decat sa ingreuneze relansarea economica pe care toti o asteptam", a adaugat Voinescu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
03/12/2013 10:33
ponta a invatat sa dea raspunsuri ,, inteligente '' de la iliescu si nastase . Banul public , odata ce ai intrat in ,,hora'' cu el nu te mai lepezi . De ce sa infloreasca sectorul privat pe seama unor bani care putem sa ii luam noi bugetarii , mai ales ca noi facem legea nu poporul asta de habarnabisti . Poporul roman e incapabil sa reactioneze cind i se incalca drepturile si cind i se baga mina in buzunar . Pentru mine e clar de la 1989 pina azi . In toata perioada asta poporul roman trebuia sa termine multi nemernici care au avut pretentia ca ne reprezinta interesele . Nu a facut-o . Evenimentele din decembrie nu au fost un rezultat al actiunii poporului ci al actiunii unor indivizi din preajma lui Ceausescu care au manipulat masele de asa natura sa para populara . Poporul e prea needucat si fara sentimente patriotice ca sa reactioneze in fata mizeriilor celor care conduc .Si ei fructifica asta .
 
mircea a spus:
03/12/2013 14:57
Lasa-ma si cu privatii Adriane ca au facut averea tot jupuind palmasii.Fac case si vile,le deconteaza pe firme ca sa-si scada profitul si impozitul,deduc TVA-ul S.S.M.D.
 
Adrian Popescu a spus:
03/12/2013 17:21
Nu te contrazic mircea dar incearca sa vezi si cealalta parte a privatilor ( putini e adevarat ) . Concret voiam sa spun ca privatii ( aia mici care se lupta sa supravietuiasca ) se lupta cu piata cu legislatia cu institutii unde trebuie sa dai spagi .....ca sa tina afacerea in derulare iar bugetarii fac bani incasind taxe si impozite pe baza unor legi pe care si le fac singuri . Nu e firesc ca intr-o economie unii sa faca bani pe principii economice iar altii sa faca bani prin efectul unor legi care si le fac singuri . Si sectorul privat ar dori sa poata adopta legi care sa guverneze activitatea sectorului . De ce salariul minim pe economie e diferentiat ( privat / stat ) si il stabileste o institutie ordinara a statului pentru toti ? Si mai sint atit de multe altele .....
 
Ion Popescu a spus:
03/12/2013 18:11
Am crezut - recunosc ca sunt un credul . . . - ca un prim ministru mai slab decit boc nu poate exista. Iata insa ca . . . se poate !
Acesti "anti-talenti" economici, din ce motive nu-si iau consilieri care stiu macar ei, cu se se "maninca" economia ? Cine-l va mai vota pe Ponta ????
 
Adrian Popescu a spus:
04/12/2013 12:15
Domnului Ion Popescu ;
Pe ponta il va mai vota dobitocii .
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 11:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter