FINANTE-BANCI

Economistul-sef al Renaissance: Nu este de vina BNR pentru ratarea tintei inflatiei

05 mai 2011, ora 13:08, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
image.jpg
Inflatia ridicata este o problema pentru toate tarile emergente si nu ar trebui invinuita Banca Nationala a Romaniei pentru ca rateaza tinta inflatiei, a declarat joi Charles Robertson (foto), economistul-sef al celei mai mari banci de investitii din Rusia, Renaissance Capital.

El a explicat BNR nu poate controla pretul alimentelor, al carburantilor sau vremea.

"Ar fi o greseala sa incerci sa atingi tinta de inflatie cu orice pret", a mai spus Robertson.

El a adaugat ca nu se asteapta ca rata inflatiei din Romania sa creasca in continuare, in a doua jumatate a anului.

Inflatia anuala a depasit, in luna martie, cele mai pesimiste asteptari, ajungand la 8,01%, cel mai mare nivel din august 2008, cand a fost de 8,02%.

Daca rata inflatiei va continua sa fie ridicata, atunci BNR va rata si in 2011 tinta inflatiei, pentru al 5-lea an la rand.
Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.

Economistul-sef al Renaissance este de parere ca BNR ar trebui sa fie preocupata de intarirea leului din 2013-2014 si nu anul acesta si in 2012, daca vrea adoptarea monedei euro in 2015.

El a explicat ca banca centrala va avea nevoie de un leu puternic in ultimii ani inainte de adoptarea monedei unice, pentru a putea tine in frau inflatia.

Robertson estimeaza ca in trei ani cursul va fi de 4 lei/euro.
Totusi, un curs de 5 lei/euro ar ajuta in prezent exportatorii, potrivit economistului-sef al Renaissance Capital.

Pe de alta parte, daca ar fi supraevaluat precum moneda braziliana, leul ar fi fost cotat la 2,5-3 lei/euro, apreciaza Robertson.

"Speculatorii au iubit mai mult America Latina si Asia decat Europa emergenta. Romania a fost norocoasa din acest punct de vedere", a explicat Robertson.

El anticipeaza ca economia Romaniei va reveni la cresteri de 6% din 2013, si ca anul viitor ar putea avea un avans de 4%.

Cresterea Produsului intern brut (PIB) de pana la 2% estimata pentru acest an putea fi de 3-4% daca salariile nu se majorau iar bancile dadeau drumul la credite, a mai spus Robertson.

Acesta si-a exprimat increderea ca la finele reformelor derulate de Guvern in prezent, economia Romaniei va fi una din cele mai performante din Europa.

Roberson preconizeaza ca in urmatorii 3-5 ani Romania va fi una dintre cele mai atractive piete pentru investitori.

Consortiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities va intermedia cea mai mare oferta de vanzare actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), estimata la peste 500 milioane euro. Oferta vizeaza un pachet de 9,84% din actiunile Petrom, detinut de statul roman.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 17 Mai 2021, 19:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter