- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Efectele austeritatii: Un PIB mai mic acum, dar 2010 ar putea fi ultimul an de sacrificiu

21 Dec, 00:01 • gecad.net
De anul viitor, Romania reintra pe crestere economica, iar din 2012 cresterea va prinde viteza, potrivit unora din analistii financiari. Vezi ce anume va influenta pozitiv si ce ar putea pune in pericol cresterea economica de la anul, potrivit analistilor.
Efectele austeritatii: Un PIB mai mic acum, dar 2010 ar putea fi ultimul an de sacrificiu

Astfel, BCR considera ca la anul vom avea o crestere de circa 1,2%, Raiffeisen are o estimare de 2%, iar ING Bank Romania de 0,6%.

In opinia analistilor BCR, motoarele de anul viitor ale cresterii sunt continuarea reformei fiscale, stimularea consumului intern, dar si o eventuala relansare a programului Prima Casa.

Specialistii ING Bank si Raiffeisen Bank considera la randul lor ca Romania trebuie sa continue la anul reforma fiscala, in conditiile in care de aceasta depinde evolutia investitiilor straine directe.

2010 a fost primul din ultimii ani in care guvernul a reusit sa scada ponderea cheltuielilor sociale si cu salariile in total cheltuieli, un inceput bun pentru reforma fiscala, dar destul de firav, in conditiile in care cheltuielile sociale, de exemplu, s-au diminuat destul de putin. Astfel, la 100 de lei venituri in PIB, in primele 10 luni s-au cheltuit 42 de lei pentru nevoi sociale, fata de 45 de lei anul trecut in aceeasi perioada.

La sfarsitul lui noiembrie 2010, deficitul bugetar ajunsese la 5,2% din PIB, mult sub tinta agreata de Romania cu FMI, de 6,8 %, iar Lucian Anghel, economistul sef al BCR, considera ca este aproape imposibil ca tinta de deficit sa fie ratata, in conditiile in care in ultima luna a anului sectorul public ar trebui sa cheltuiasca aproximativ 1,2% din PIB.

Romania este dependenta de fluxurile externe de capital, asadar are nevoie in continuare de o politica fiscala stricta pentru a atrage investitorii, a spus Lucian Anghel.

Daca pana acum deficitul s-a redus in special crescand taxele, in viitor statul ar trebui sa se concentreze pe cresterea veniturilor, ceea ce inseamna ca trebuie incurajate investitiile. Consecinta – vor veni mai multe fonduri la buget.

Reducerea cheltuielilor publice, in special prin masurile de austeritate luate in acest an, a provocat un impact negativ, de circa 1,5%, asupra PIB-ului. Fara aceste masuri Romania putea avea anul acesta o evolutie liniara a PIB si nu o scadere, asa cum anticipeaza majoritatea analistilor. Insa fara aceste masuri Romania putea intra inregistra derapaje fiscale care ar fi costat-o mult anii viitori, considera Lucian Anghel.

In opinia lui Anghel, cel mai mare pericol pentru cresterea economica de la anul ar fi o eventuala majorare de taxe.

Care sunt celelalte elemente care vor contribui la cresterea PIB in 2011? Cererea interna, care e evoluat destul de bine in criza in conditiile in care nu a fost afectata de masurile de austeritate, ar putea avea o contributie serioasa la majorarea PIB la anul. Exporturile, care in 2010 au crescut cu 25% in termeni anuali, este posibil sa isi fi atins deja potentialul de crestere, si sa franeze anul viitor.

In 2009 si 2010 un impact puternic la cresterea PIB l-a avut si programul Prima Casa, iar scaderea economica estimata de BCR pentru acest an, de 2,1%, ar fi fost cu circa 10% mai mare daca nu ar fi fost lansata a doua faza a programului in acest an. In opinia sa, o relansare a programului in 2011 va contribui la majorarea PIB.

Inflatia s-ar putea injumatati la anul

Preturile ar putea avea la randul lor o evolutie mai buna anul viitor decat in 2010. „La finele lui 2011 inflatia se va injumatati – va fi usor peste 4%”, a spus Lucian Anghel, in conditiile in care la sfarsitul lui 2010 vom avea o inflatie de circa 8%. Raiffeisen Bank estimeaza de asemenea ca inflatia ar putea cobori in cadrul intervalului tinta, anul viitor, care este de 3%, plus sau minus un punct procentual.

Opinia nu este insa generalizata la nivelul pietei. Astfel, economistii ING Bank Romania considera ca BNR subestimeaza factorii cu potential inflationist, iar Romania se afla intr-un proces de corelare a preturilor locale cu cele de la nivel european, care sunt mult mai crescute. Analistii ING considera ca BNR fixeaza tinte prea ambitioase pentru inflatie, iar anul viitor va rata din nou tinta in privinta acestui indicator.