Legea dării în plată a avut efecte imediate atât pe piața bancară și cea imobiliară, cât și pentru industriile conexe. Totuși, dezechilibrele nu au durat mult, la acest moment situația fiind una stabilă, potivit unei analize a noii platforme imobiliare Wizmo.ro, realizate cu sprijinul datelor Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România.
În octombrie, după câteva luni agitate pe piața imobiliară, în urma intrării în vigoare a legii dării în plată, creditarea s-a reluat, fiind acum la nivelul din primăvară. Astfel, în luna octombrie, ofertele băncilor au fost aproape în întregime ajustate la caracteristici aliniate cu cererea – avans de 20-25% și dobânzi în plaje rezonabile, arată datele Kiwi Finance.
Acest trend se va menține atât din punct de vedere al costurilor, cât și ca avans. În plus, prețurile imobilelor urmează un trend sustenabil crescător care se va păstra, potrivit estimărilor brokerului de credite imobiliare.
În acest context, toți actorii din piață au redevenit optimiști. Este și cazul Wizmo.ro, noua platformă de anunțuri imobiliare care targetează, în egală măsură, proprietarii de imobile, agențiile imobiliare, dezvoltatorii imobiliari, cât și persoanele şi companiile care sunt în căutarea unui spațiu construit sau teren, fie el de închiriat sau de vânzare.
Care au fost efectele pe termen scurt ale noii legi
Începând din luna mai, toţi cei care au probleme la rambursarea creditului ipotecar au posibilitatea să înceapă demersurile pentru darea în plată. Astfel, dacă sunt parcurse toate etapele impuse prin Legea 77/2016, în termen de puțin peste o lună de la notificarea băncii, cei care au contractat un astfel de credit devin liberi de orice datorie către bancă. În acest context, piața de creditare nu putea rămâne fără ecou, băncile regrupându-se imediat.
Potrivit datelor Kiwi Finance, încă de la început, au fost vizibile cel puțin două efecte.
În primul rând, cele mai multe bănci au majorat avansul pe care îl cer de la clienții care solicită un credit de achiziție de locuință, iar unii dezvoltatori, cu proiecte imobiliare aflate în faze incipiente, au preferat să înghețe temporar lucrările.
De aici, au rezultat efecte în lanț: încetinirea creditării într-o perioadă cum nu se poate mai convenabilă pentru clienți, în care dobânzile se aflau la un minim istoric și costurile bancare erau mult diminuate față de anii anteriori; încetinirea dezvoltărilor imobiliare; diminuarea vânzărilor în industriile colaterale (mobilier, materiale de construcții, electrocasnice, electronice etc.).
”În același timp, băncile care au aliniat de la început avansul la puterea de accesare a clienților (20-25%) au fost suprasolicitate de cereri noi de creditare, ceea ce a condus la timpi foarte mari de răspuns și procese lungi de analiză”, subliniază Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
FINANTE-BANCI, REAL ESTATE
Efectele legii dării în plată: Creditarea a încetinit doar pe moment, căutările de locuințe s-au intensificat în octombrie
01 noiembrie 2016, ora 18:25
Comentariile acestui material
[+] Adauga comentariul tau (niciun comentariu publicat)
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: [email protected]
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
Trimite Comentariul
Materialele zilei din FINANTE-BANCI
18 ianuarie 2021, ora 13:44 in Finante-Banci |
13 vizualizari |
0 comentarii
18 ianuarie 2021, ora 14:27 in |
26 vizualizari |
0 comentarii
13 noiembrie 2020, ora 15:55 in |
35 vizualizari |
0 comentarii
02 septembrie 2020, ora 12:58 in |
58 vizualizari |
0 comentarii
Articole similare
- Daniel Cuevas a fost numit director general al Philip Morris România
- Banca Română de Credite și Investiții lansează MIND, o nouă platformă digitală bancară
- Cushman & Wakefield Echinox preia administrarea proiectului de birouri Floreasca Park din Bucureşti
- Mihaela Mitroi, EY: Lumea clocoteste. Ce sanse are programul noului Guvern sa fie respectat?
- Initiative: Piața media din România a scăzut cu 2,7% în 2020, însă e așteptată o creștere de 4% în acest an
Ultima ora