FINANTE-BANCI

Elvetia ar putea introduce franci din aur in paralel cu moneda oficiala

08 iulie 2011, ora 16:58 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
coins-001.jpg
Parlamentul Elvetiei ar putea discuta in acest an introducerea francului din aur, care ar urma sa circule in paralel cu moneda oficiala, o initiativa care va declansa probabil o dezbatere mai larga privind rolul aurului in statul elvetian.

Initiativa face parte dintr-o campanie sustinuta de politicieni membri ai Partidul Poporului Elvetian, cel mai mare din tara, care incearca sa foloseasca temerile referitoare la criza financiara globala si inflatie pentru a inversa politica actualului guvern in privinta aurului, informeaza Mediafax.

"Cred ca va declansa o anumita dezbatere privind aurul si ar putea exista anumite presiuni pentru a accepta moneda paralela. Dar nu va avea niciun efect asupra economiei. Este uimitor ca exista oameni care ar cumpara milioane de astfel de monede", a spus Gebhard Kirchgaessner, profesor de economie la Universitatea din St. Gallen.

Elvetia, care a devenit in 2000 unul dintre ultimele state care si-au decuplat moneda de aur, nu este singurul loc in care este analizata schimbarea rolului aurului in contextul controversei privind implicarea statului in economie. in martie, Utah a devenit primul stat american care a legalizat pentru circulatie monedele din aur si argint, iar astfel de prevederi au fost luate in calcul in Montana, Missouri, Colorado, Idaho si Indiana."Vreau ca elvetienii sa aiba libertatea de a alege o moneda complet diferita. Sistemul monetar actual este sustinut de datorii, la randul lor sustinute de nimic, si vreau ca oamenii sa-si dea seama de asta", a spus Thomas Jacob, promotorul initiativei.

O mare parte a entuziasmului privind aurul are legatura cu avansul de peste cinci ori al pretului in ultimul deceniu, la peste 1.500 de dolari pe uncie.

In SUA, legislatia care permite circulatia monedelor din aur este pur simbolica. Francul, insa, are un rol practic, de a oferi micilor investitori posibilitatea de a-si proteja investitiile fata de incertitudinile globale, a spus Jacob.

Micii investitori se confrunta cu piedici in privinta plasamentelor in aur, afirma Jacob, care in prezent pregateste angajatii departamentului de vanzari la Zurich Financial Services Group. Investitiile in aur prin intermediul monedelor, lingourilor sau certificatelor necesita consultanta profesionista, iar cea mai mica moneda costa circa 100 de franci. Unul dintre noii franci de aur va avea, pe de alta parte, un continut de 0,1 grame de aur si ar putea fi cumparat pentru numai cinci franci (la cotatia actuala).

Elvetia, cu o populatie de 7,7 milioane, se situeaza pe pozitia a saptea in lume dupa stocurile de aur, cu 1.040 tone, aproape la fel de mult precum China, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului. Cele mai mari rezerve de aur din lume sunt controlate de SUA. in functie de cantitatea de aur pe cap de locuitor, Elvetia ocupa prima pozitie la nivel mondial, cu aur in valoare de 6.000 de dolari pe persoana, de doua ori mai mult ca Libanul (3.000 de dolari), care se situeaza pe locul al doilea.

Partidul Poporului Elvetian intentioneaza sa inceapa, in august, strangerea de semnaturi pentru o initiativa legislativa in privinta francului de aur. Formatiunea politica cere ca banca nationala sa opreasca vanzarile de aur, sa repatrieze rezervele pe care le are in strainatate si sa nu permita ca aurul sa ajunga la o pondere mai mica de 20% din activele institutiei. Campania cere, de asemenea, retragerea Elvetiei din Fondul Monetar International.

Aprobarea legislatiei ar necesita amendarea Constitutiei. Daca o astfel de masura ar fi respinsa, masura ar putea fi supusa votului populatiei probabil la mijlocul anului urmator, a spus Jacob.

Daca propunerea va fi acceptata, institutiile financiare autorizate ar putea emite franci, folosind propria sigla pe o parte si o emblema usor de recunoscut a francului elvetian pe revers. Procesul ar fi monitorizat strict de guvern pentru a se asigura respectarea cantitatii de aur si autenticitatea, a afirmat Jacob.
Chiar daca ar fi popularizate suficient, este putin probabil ca noile monede sa se afle in circulatie comerciala, intrucat volatilitatea cotatiei aurului ar face o astfel de situatie nepractica.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 27 Iulie 2021, 09:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter