- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Eurobank: Retragerea Alpha Bank din fuziune aduce o pierdere de 4 mld. euro

15 Mar, 14:59 • adrian.mihaltianu
Eurobank EFG, actionarul majoritar al Bancpost, a precizat ca renuntarea Alpha Bank la fuziune ar conduce la o pierdere potentiala de peste 4 miliarde de euro in sinergii combinate, potrivit auditorilor independenti ai celor doua banci.
Eurobank: Retragerea Alpha Bank din fuziune aduce o pierdere de  4 mld. euro

„Intentia Alpha Bank de a propune revocarea deciziilor de fuzionare luate de actionari, decizii adoptate in deplina cunostinta a parametrilor si cadrului de baza ai acordului de implicare a sectorului privat si intr-un moment in care aprobarile de la toate autoritatile competente de reglementare din Grecia fusesera de mult obtinute, conduce la o pierdere potentiala de peste 4 miliarde de euro in sinergii combinate, conform valorii actualizate nete, dupa cum a fost estimat de consultantii externi comuni”, se arata in comunicatul [url= http://www.eurobank.gr/online/home/viewNews2.aspx?id=1690&code=PRESS&lang=en ]Eurobank EFG[/url].

„Acest lucru se produce intr-un moment in care bancile grecesti sunt chemate sa isi consolideze semnificativ baza de capital. Mai mult, motivatia de ansamblu a Alpha Bank nu este in concordanta cu faptele de baza”, se mai spune in document.

Eurobank EFG subliniaza ca a urmat cu consecventa deciziile Consiliului sau de Administratie si ale Adunarilor Actionarilor, asa cum a facut-o si in cazul celorlalte fuziuni anterioare, finalizate cu success si va continua sa isi dezvolte cu succes activitatile de afaceri si sa contribuie in mod responsabil la efortul national pentru redresarea economica si dezvoltarea Greciei.

Decizia comuna a Eurobank EFG si Alpha Bank de a crea cea de a 23-a institutie bancara ca marime din Europa s-a bazat pe beneficiile substantiale pe care prognozata fuziune le-ar fi generat, nu numai pentru cele doua banci, dar si pentru economia Greciei in ansamblul sau, spun reprezentantii Eurobank EFG

Fuziunea dintre grupurile elene Alpha Bank si EFG Eurobank ar fi trebuit [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/se-naste-a-treia-mare-banca-din-romania-concurenta-a-dat-unda-verde-fuziunii-alpha-bank-cu-bancpost-71214/]sa creeze a treia mare banca din Romania[/url].

Insa, mult asteptata fuziune dintre Alpha Bank si EFG Eurobank, actionarul principal a Bancpost, este pe cale sa fie anulata. De ce?

Alpha Bank a anuntat, miercuri, ca va convoca adunarea generala a actionarilor pentru a aproba decizia consiliului de supraveghere de retragere din fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurarii datoriei suverane a Greciei.

„Avand in vedere oferta de preschimbare a obligatiunilor emise sau garantate de statul elen si efectele acestei decizii asupra sistemului bancar, Alpha Bank a informat EFG Eurobank ca intentioneaza sa convoace adunarea generala a actionarilor pentru a decide revocarea deciziei din 15 noiembrie 2011 (de fuziune cu Eurobank, n.r.)”, se precizeaza in anuntul Alpha.

Daca va mai avea loc fuziune, societatea rezultata se va numi Alpha Eurobank.

Alpha Bank AE este o societate care face parte din grupul Alpha, unul dintre cele mai importante grupuri de servicii financiare si bancare din Grecia. Grupul Alpha ofera o gama larga de servicii, inclusiv servicii bancare cu amanuntul, servicii bancare pentru societati, administrarea activelor, servicii bancare pentru sectorul privat, distributie a produselor de asigurari, servicii bancare de investitii, leasing, factoring, gestionare a serviciilor de brokeraj si a activelor imobiliare, si servicii de brokeraj.

In Romania, grupul Alpha detine controlul asupra Alpha Bank Romania, Alpha Leasing Romania IFN, SSIF Alpha Finance Romania, Alpha Insurance Brokers, Alpha Astika Akinita Romania si AGI-RRE Participations 1.

EFG Eurobank Ergasias SA, societate bancara care face parte din grupul EFG, ofera servicii bancare cu amanuntul, servicii bancare intreprinderilor mici si mijlocii, servicii de investitii bancare, servicii pe piata de capital, servicii bancare pentru sectorul privat si administrare de active.

Pe teritoriul Romaniei, grupul EFG detine controlul asupra Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG IT Shared Services.

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Eurobank EFG, intrunita in 16 noiembrie, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/se-naste-a-treia-mare-banca-din-romania-concurenta-a-dat-unda-verde-fuziunii-alpha-bank-cu-bancpost-71214/ ]a decis fuziunea Eurobank cu Alpha Bank SA[/url], cu o majoritate de 98,06% din voturile reprezentate, entitatea rezultata urmand sa functioneze sub noua denumire comerciala de Alpha Eurobank.