FINANTE-BANCI

Eximbank poate acorda finantari de 500 mil. euro

07 noiembrie 2006, ora 15:41 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Eximbank dispune de fonduri de 500 milioane de euro, insa lipsa informarii firmelor face dificil procesul de finantare, a declarat astazi Iulian Velicu, vicepresedinte Eximbank, citat de NewsIn.
Velicu a spus ca lipsa de informare a firmelor in ce priveste produsele Eximbank este una din probleme cu care se confrunta banca de import-export a Romaniei, una din ideile false fiind, in opinia sa, cea conform careia creditele din strainatate sunt mai ieftine.

"Un credit in lei, cu compensare de dobanda, oferit de Eximbank, poate ajunge la o dobanda anuala de 5%. Eximbank poate garanta si pentru creditele luate de firmele romanesti de la banci straine, insa nu cred ca astfel de imprumuturi sunt mai avantajoase decat cele care se pot contracta de la banci romanesti", a adaugat vicepresedintele Eximbank.

Potrivit lui Voicu, Eximbank ofera firmelor de pe piata din Romania doua avantaje majore. Primul este facilitarea contractarii unor credite mai ieftine de la bancile comerciale prin intermediul garantiilor pe care Eximbank le ofera, deoarece nu mai este nevoie ca bancile respective sa isi constituie provizioane pentru riscuri si cheltuieli.Un al doilea avantaj este dat de garantiile de stat acordate exportatorilor care fac operatiuni in tari cu riscuri mari, pe care alte banci nu sunt interesate sa le sustina.

Incepand cu 2002, Eximbank a incheiat acorduri de colaborare cu numeroase banci comerciale de pe piata interna, numarul acestora crescand in ultimele luni.

"Noi am incheiat deja acorduri de parteneriat cu mai multe banci comerciale, iar din ce in ce mai multe banci cer ele insele sa incheie astfel de acorduri", a declarat Velicu.

In prezent, Eximbank poate oferi garantii de stat care sa acopere pana la 80% din garantiile cerute de banci. Oficialii bancii au spus ca banca pregateste si alte produse pentru perioada de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cum ar fi polita de asigurare impotriva riscului valutar.

Potrivit datelor BNR, la jumatatea anului, cota de piata a Eximbank era de 1,44%, valoarea activelor bancii fiind de 2,08 miliarde lei (583 mil. euro).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 21:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter