- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fercala: SIF-urile au pus ochii pe CEC

29 Apr, 15:34 • Redactia DailyBusiness
Casa de economii si Consemnatiuni (CEC) a devenit o tinta pentru societatile de investitii financiare, care isi doreau de multa vreme o banca a lor, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Fercala: SIF-urile au pus ochii pe CEC

Fercala a anuntat ca SIF 3 este interesat sa cumpere actiuni la celelalte SIF-uri, daca Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar permite acest lucru. Totodata, Fercala a spus ca una din tintele investionale ale societatii sunt titlurile Erste. „Anul acesta vom cumpara titluri Erste”, a spus presedintele SIF Transilvania, citat de NewsIn.

„In acest moment, SIF-urile pot investi doar in actiuni si obligatiuni, pentru ca nu exista titluri de stat la Bursa si asta este o limitare pe care dorim sa o eliminam prin completarea obiectului de activitate”, a mai spus Fercala fara sa dea detalii.

Titlurile SIF Transilvania sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Capitalizarea companiei este de aproape 2,026 miliarde lei (611 milioane euro), aferente cotatiei de 37,10 de lei, inregistrata la finalul sedintei de tranzactionare de joi.

CEC a ramas in proprietatea statului dupa ce comisia pentru privatizarea bancii de economii a refuzat, in decembrie 2006, oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa, dupa ce OTP Bank Ungaria s-a retras.

Casa de Economii si Consemnatiuni pregateste o campanie de rebranding care se va derula pe perioada unui an, au spus pentru DailyBusiness oficialii bancii.

Bugetul campaniei a fost aprobat, insa valoarea nu a fost facuta publica. Oficialii CEC nu au precizat nici data la care va incepe campania de rebranding.

Ei au precizat insa ca schimbarile de imagine ale CEC vor implica un nou logo, o suma importanta fiind destinata investitiilor in modificarile operate asupra sucursalelor bancare.

Trecerea la noul look face parte dintr-un amplu proces de investitii pe care banca in va derula in acest an, CEC urmand sa investeasca 170 de milioane lei (circa 50 milioane euro) in sistemul informatic, oferta de carduri, modernizarea serviciilor si a sediilor, anul acesta. 6 milioane de lei (circa 1,8 mil. euro) vor fi cheltuiti pentru pregatirea personalului.

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut un profit brut de 24 milioane lei (7,25 milioane euro) in primul trimestru al acestui an, cu 60% mai mare fata de valoare inregistrata in acelasi interval al anului trecut, potrivit raportului financiar al bancii.

Cresterea inregistrata a venit pe fondul avansului portofoliului de credite cu 60% in ultimul an. In primul trimestru din 2005, banca a afisat pierderi.

Creditele acordate institutiilor financiare nebancare au crescut cu 60% fata de primul trimestru al anului trecut, pana la 3,5 miliarde lei (1,04 miliarde euro) la 31 martie 2007. Volumul creditelor acordate populatiei si firmelor de CEC in primele trei luni ale anului a crescut de peste cinci ori (425%) fata de intervalul similar din 2006.

Banca a anuntat un program de investitii in valoare de 50,8 milioane de euro pentru 2007, suma ce va fi utilizata pentru sistemul informatic, imbogatirea ofertei de carduri, modernizarea serviciilor si sediilor. Din total, 1,8 milioane de euro vor fi utilizate pentru pregatirea personalului.

In plus, presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat ca banca are la dispozitie un capital de aproximativ 150 de milioane de euro, obtinut printr-o majorare de capital anul trecut, pentru a finanta investitiile bancii din urmatorii doi ani.

CEC avea, la sfarsitul lunii martie, un capital social de 649,7 milioane lei (195,3 milioane euro) si active totale de 7,5 miliarde lei (2,25 miliarde euro). Dupa active, CEC este a noua banca din sistemul romanesc.