- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fitch: Investitorii nu mai cred intr-o recesiune indelungata, mai ales in Europa emergenta

13 Aug, 16:55 • Redactia DailyBusiness
Investitorii europeni pe piata creditelor si-au redus semnificativ estimarea privind durata recesiunii, fata de anticiparile din primul trimestru, in special in cazul Europei emergente, potrivit unui sondaj efectuat de agentia Fitch Ratings.
Fitch: Investitorii nu mai cred intr-o recesiune indelungata, mai ales in Europa emergenta

Astfel, doar 18% dintre cei intervievati considera ca recesiunea va depasi 24 de luni in Europa emergenta, comparativ cu 55% la sfarsitul primului trimestru, scrie Mediafax.

Alti 65% dintre investitori cred ca recesiunea va dura 12-24 de luni, fata de 39% in primul trimestru.

Optimismul investitorilor a crescut si in cazul economiilor dezvoltate.

In cazul Statelor Unite, 44%-45% dintre repondenti au spus ca recesiunea va dura 12-24 de luni, dar proportia celor care considera ca problemele se vor rezolva in mai putin de 12 luni a crescut de la 32% la 44%. O scadere similara a avut loc si in cazul investitorilor care cred ca criza va depasi 24 de luni.

Majoritatea investitorilor europeni in instrumente financiare de creditare considera ca pietele financiare au depasit momentul critic, se mai arata in cercetarea Fitch.
Astfel, 72% dintre investitorii intervievati au declarat ca pietele au depasit cea mai dificila perioada, comparativ cu numai 29% in primul trimestru.

Bancile nu au fost supuse unor teste suficiente de stres, sustin 54% dintre repondenti, dar temerile ca o banca importanta ar putea intra in faliment au scazut semnificativ. O proportie de 57% dintre participantii la sondaj considera ca riscul unui astfel de faliment este redus, fata de 29% in urma cu trei luni.

„Principalul motiv de ingrijorare ramane disponiblitatea lichiditatilor, desi temerile s-au mai atenuat comparativ cu trimestrul precedent”, a declarat Trevor Pitman, analist la Fitch Ratings pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si Asia-Pacific.

Peste un sfert dintre repondenti (27%) considera ca exista un risc ridicat al unui deficit de lichiditati, iar 23% sunt foarte ingrijorati in privinta problemelor din sectorul imobiliar, fata de 40%, respectiv 29% in primul trimestru.

La cercetarea numita „European Senior Credit Investor Survey, June 2009” au participat 100 de companii de investitii din Europa, majoritatea specializate in management de active si plasamente in instrumente de creditare emise de companii. Cea mai mare parte a comapniilor participante administreaza investitii cu venituri fixe de peste 100 de miliarde de dolari.