- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

FMI: Companiile de stat monitorizate trebuie privatizate sau lichidate, deoarece pierderile cresc

01 Nov, 11:39 • gecad.net
Intreprinderile de stat monitorizate au inregistrat pierderi in crestere iar FMI si CE recomanda ca solutie privatizarea sau lichidarea acestor companii, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a acordului stand-by dintre FMI si Romania, citat de Mediafax.
FMI: Companiile de stat monitorizate trebuie privatizate sau lichidate, deoarece pierderile cresc

„In domeniul in care evolutiile au constituit o dezamagire este cel ce tine de imbunatatirea performanetelor intreprinderilor de stat. Multe dintre acestea inca inregistreaza pierderi foarte mari si acumuleaza arierate existand putine perspective de remediere. Rezolvarea va impune o abordare mai cuprinzatoare, care sa cuprinda privatizarea sau lichidarea acestora”, a spus Franks.

La finele anului economia intra pe crestere

Economia locala va scadea, cel mai probabil, in trimestrul trei, dar ne asteptam ca in T4 sa vedem o usoara crestere, iar primele doua trimestre din 2011 vor fi cu siguranta pozitive, a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

„Exporturile au evoluat foarte bine in ultimul timp, iar investitile vor fi urmatorul pas care va ajuta la revenirea economica”, a declarat la randul sau Istvan Szekeli, reprezentatul Comsiei Europene in Romania.

Urmatoarea transa vine dupa ce vor fi indeplinite conditionalitatile

Dupa ce conditionalitatile convenite cu guvernul in actuala misiune vor fi indeplinite, se va propune boardului Fondului Monetar International (FMI) elibereze urmatoarea transa, a declarat Franks, in cadrul conferintei de prezentare a concluziilor celei mai recente misiuni a FMI in Romania.

Potrivit acestuia, eliberarea banilor de catre FMI ar urma sa se realizeze la jumatatea lui ianuarie.

„Ne asteptam ca Romania sa inregistreze o crestere economica de 1,5% la anul, iar inflatia ar putea reintra in tinta”, a spus, la randul sau, Istvan Szekeli, reprezentantul Comisiei Europene in Romania.

„Au fost progrese limitate in ceea ce priveste reducerea arieratelor”, a declarat Szekeli.

„Autoritatile si-au exprimat dorinta de a incheia un nou acord dupa incheierea celui in curs. Miza noului acord ar trebui sa fie consolidarea fiscala”, a mai spus reprezentantul CE.

FMI: Incertitudinile politice afecteaza cresterea economica

Modificarile arbitrarii referitoare la TVA si impozitarea pensiilor, precum si presiunile de modificare a salariilor continua sa pericliteze procesul de elaborare al politicilor economice, a aratat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti.

In opinia acestuia, incertitudinile politice din Romania afecteaza cresterea tarii.

Franks: Ordonanta 50 trebuie sa protejeze clientii, dar si sistemul bancar

Stim ca au existat practici bancare abuzive si suntem de acord ca este nevoie de o protectie mai buna a debitorilor, dar trebuie sa tinem cont ca Ordonanta 50 trebuie sa asigure in acelasi timp stabilitatea sistemului bancar, a spus Jeffrey Franks.

„Sectorul bancar continua sa faca fata cu bine crizei economice. Bancile se mentin bine capitalizate si lichide. Dar pierderile generate de imprumuturile neperformante vor afecta activitatea acestora si se impune o vigilenta permanenta”, a mai sus acesta.

FMI: Vrem stabilitate la nivelul sistemului de taxe

„Modificarile constante la nivelul sistemului fiscal nu sunt productive. Noi incurajam autoritatile sa pastreze stabilitatea sistemului fiscal”, a spus Jeffrey Franks.

Acesta a fost intrebat de reporteri daca statul ar trebui mai degraba sa scada TVA sau contributiile sociale.

„Autoritatile au luat o serie de masuri benefice pentru reduce cheltuielile”, a mentionat Franks.

FMI nu a convenit cu Romania valoarea unui eventual nou acord de finantare, a spus Jeffrey Franks.

CE va analiza concordanta dintre Ordonanta 50 si legislatia europeana

O scrisoare de pre-infringement, prin care se va cere Comisiei Europene sa analizeze concordanta Ordonantei 50 cu legislatia europeana, va fi trimisa cel mai probabil catre CE, a declarat Istvan Szekeli, reprezentantul Comisiei Europene in Romania.

Potrivit acestuia, dupa trimiterea acestei scrisori, autoritatile romane vor trimite o scrisoare prin care vor explica felul in care au implementat legislatia europeana, iar CE va decide abia apoi daca se declanseaza procedura de infringement.

De regula, procedurile de infringement se declanseaza dupa ce CE observa ca legislatia nationala a unui membru UE contravine prevederilor europene, si cere statului respectiv sa se conformeze legislatiei europene.

Daca nu iti platesti arieratele, deficitul real este mai mare decat cel anuntat

Intarzierile de plata ale statului sunt foarte periculoase si ele mascheaza nivelul real al deficitului bugetar, caruia daca i s-ar adauga arieratele, ar fi mult mai mare decat cel anuntat de autoritati, a spus Jeffrey Franks.

La semnarea acordului de imprumut cu FMI nu se cunoastea nivelul real al arieratelor statului, deoarece nu erau instrumente de masurare a acestora. Putin dupa prima jumatate a anului, arieratele publice erau de 2 miliarde de lei, atat de la autoritati locale si de la cele centrale, a mai spus reprezentantul FMI.

„Am cerut administratiei centrale sa isi plateasca arieratele care ii revin, iar din 2011 vom avea o legislatie care sa permita si controlul cheltuielilor efectuate de autoritatile locale”, a completat Franks.