FINANTE-BANCI

FMI confirma: Daca nu modificati Ordonanta 50, nu primiti transa

28 octombrie 2010, ora 16:33, autor(i): Raluca Florescu   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
FMI conditioneaza acordarea urmatoarei transe de imprumut de modificarea OUG 50, a declarat Jeffrey Franks (foto), seful Misiunii Fondului. El confirma astfel informatiile aparute astazi pe acest subiect.
"Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci si de Comisia Europeana. Da, este o conditionalitate", a raspuns Franks, intrebat daca OUG 50/2010 este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe.

Viorel Stefan, seful comisiei Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, a declarat joi pentru DailyBusiness.ro ca FMI ar putea conditiona acordarea urmatoarei transe de imprumut de modificarea OUG 50, asa incat aceasta sa nu se aplice creditelor care sunt deja in derulare, ci doar celor noi.

Acesta a mai spus ca FMI a cerut ca reprezentantii sai sa poata sa contribuie direct la stabilirea formei finale a ordonantei.Franks a avut joi o intalnire cu Viorel Sefan, pe tema Ordonantei 50/2010.

OUG 50/2010 transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Daca cererea FMI va fi indeplinita de statul roman, circa 8 milioane de credite aflate in derulare nu vor mai intra sub incidenta ordonantei, urmand ca prevederile de transparentizare a contractelor dintre banci si clienti sa se aplice numai creditelor acordate de acum inainte.

Viorel Stefan a mentionat ca situatia nu este inca transata, urmand sa aiba loc si alte discutii cu FMI. O hotarare definitiva referitoare la retroactivitatea OUG 50 va fi luata dupa ce Comisia Europeana va verifica daca aplicarea acesteia si pentru contractele vechi de credit poate sau nu sa declanseze procedura de infringement.

In plus, FMI a solicitat autoritatilor si sa evalueze care va fi impactul asupra sistemului bancar, rezultat din aplicarea retroactiva a acestei ordonante, a mai spus Stefan.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat joi ca aplicarea OUG 50 privind creditele pentru populatie in forma actuala ar provoca pierderi de sute de milioane euro bancilor, potrivit Mediafax.

Franks a facut aceste declaratii, joi, dupa o discutie privind ordonanta cu presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.

"Am avut o intalnire foarte productiva despre problema Ordonantei 50, respectiv cum sa ne asiguram ca va fi garantata atat protectia consumatorului, cat si respectarea legislatiei Uniunii Europene si protejarea sistemului financiar", a spus Franks.

El a afirmat ca, potrivit legislatiei europene, prevederile ordonantei ar trebui aplicate pentru contractele noi, nu si pentru cele in derulare.

"Trebuie sa facem acest lucru intr-un mod in care ordonanta va minimiza riscurile bancilor, dar va asigura in acelasi timp si protectia consumatorului", a mai spus oficialul FMI.

Surse oficiale, citate de Mediafax, au declarat ca FMI a transmis bancilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, in care fiecare institutie de credit va trece pierderile potentiale calculate in cazul in care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat recent, citand date BNR, ca aplicarea OUG 50 in forma actuala ar produce bancilor pierderi de 570 milioane de euro numai in acest an.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum de la Fond 11,6 miliarde de euro, iar de la CE 3,65 miliarde euro.

Urmatoarea transa de la FMI urmeaza sa fie eliberata la mijlocul lunii decembrie si are o valoare de 870 milioane euro.

OUG 50/2010 transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
CD a spus:
28/10/2010 17:24
"FMI a cerut ca reprezentantii sai sa poata sa contribuie direct la stabilirea formei finale a ordonantei."
Monumental.
Hai c-am facut-o si pe asta, ne scrie Fondul legile...
 
Emanuel a spus:
29/10/2010 03:17
FMI incearca iar sa ingenuncheze poporul roman, cu guvernanti, cu parlamentari cu tot. Va reusi?
 
CD a spus:
29/10/2010 12:09
Emanuel, cum adica "incearca"?
Vrei sa spui ca nu suntem deja in genunchi si cu grumazul la pamant???
 
mircea a spus:
29/10/2010 16:25
Franks asta crede ca toti romanii au cazut din copaci ca si africanii.Dupa experimentele din ultimii ani FMI a reusit numai sa ingroape economii terestre.Noroc ca extraterestrii nu au apelat la FMI ca ii lua gaia ca pe romani.Acesti guvernanti au indatorat Romania pentru ca ei sa prospere si poporul sa plateasca averea lor.
 
Oliviu a spus:
30/10/2010 15:25
Pai problemele si hotiile(din partea bancilor) la creditele vechi sunt, nu la astea noi. Deci sa ne lase FMi-ul, sa plece
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 20:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter