FINANTE-BANCI

Fondul de pensii Alico si-a dublat cota de piata dupa fuziunea cu Aviva

01 aprilie 2013, ora 16:09, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1-calcule.jpg
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat pe 28 martie anul curent finalizarea fuziunii dintre fondurile de pensii administrate privat Pensia Viva (fond absorbit, detinut de Aviva) si Alico (fond absorbant).

In urma fuziunii, Fondul de Pensii Administrat Privat Alico a ajuns la un numar de 822.420 participanti, dublandu-si totodata cota de piata in Pilonul II de la 6,8% la 14%, a anuntat CSSPP.

Aviva a vandut la inceputul anului 2012 catre MetLife (proprietarul Alico) operatiunile din Romania (Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private), Cehia si Ungaria, ca parte a strategiei de concentrare a activitatilor pe pietele unde grupul britanic are o pozitie dominanta. Pe 1 august 2012, asiguratorul american MetLife a finalizat achizitia operatiunii de asigurari de viata din Romania din cadrul Aviva, prin intermediul companiei afiliate Alico Asigurari Romania.

Metropolitan Life este numele de brand sub care vor functiona companiile afiliate MetLife (Metropolitan Life Insurance Company) in Romania, respectiv Aviva Asigurari de Viata si Alico Asigurari.äIn ultimii ani, a avut loc o consolidare a pietei pensiilor private prin fuziuni, ca parte a unui proces natural de evolutie a acestui sector financiar. Atat timp cat nu aduce atingere competitivitatii in sistem, acest proces este in beneficiul mentinerii unei piete stabile. Prin fuziune fondurile de pensii devin mai mari si mai puternice, beneficiind totodata de principiul economiilor de scaraö, a precizat Marian Sarbu, presedintele CSSPP.

Procesul de fuziune intre fondurile de pensii private din Romania este clar reglementat atat prin legislatia primara cat si prin normele emise de CSSPP, Comisia avand totodata rolul de a supraveghea si controla respectarea tuturor etapelor prevazute de legislatia aplicabila. in cadrul acestei proceduri, CSSPP a stabilit, prin deciziile adoptate, termenii, conditiile si etapele fuziunii. Astfel, cele doua entitati au obtinut, etapizat, autorizarea prealabila de fuziune, in data de 29 august 2012 si ulterior pe cea definitiva, in 30 ianuarie 2013.

CSSPP reaminteste ca, potrivit legii, decizia autorizarii definitive se adopta numai in conditiile indeplinirii cerintelor de informare a participantilor. Astfel, participantii care nu au fost de acord cu noile conditii ale fondului absorbant au avut posibilitatea sa se transfere, fara penalitati, la orice alt fond de pensii administrat privat, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea.

De asemenea, deciziile CSSPP au fost comunicate, prin diverse mijloace specifice, tuturor entitatilor implicate in acest proces, respectiv administratorilor, depozitarilor si auditorilor financiari ai celor doua fonduri, precum si Casei Nationale de Pensii Publice (C.N.P.P.) si Caselor de Pensii Sectoriale. Procesul de preluarea efectiva, de catre fondul absorbant, a participantilor si a activelor acestora, conform termenilor si conditiilor precizate de CSSPP, a fost pus in practica ulterior autorizarii definitive de fuziune acordate de CSSPP la inceputul acestui an.

Conform ultimelor date disponibile, la finalul lunii februarie 2013, in sistemul de pensii private din Romania (Pilonul II ľ pensii obligatorii si Pilonul III ľ pensii facultative) erau inscrisi aproape 6,13 milioane participanti, iar activele nete acumulate insumau 2,5 miliarde de euro.

In prezent, in sistemul pensiilor private din Romania sunt active 18 de fonduri, dintre care 8 pe piata pensiilor administrate privat - Pilonul II si 10 pe segmentul de pensii facultative - Pilonul III. Fata de perioada initiala de aderare din Pilonul II (2008), numarul fondurilor de pensii s-a redus la jumatate.

ôIn contextul crizei economice, administratorii de fonduri de pensii pot adopta decizii privind restrangerea activitatii la nivel international, regional sau local astfel ca, pe termen mediu si lung, ne putem astepta si la alte operatiuni de achizitii si fuziuni, ca parte a unui proces natural de evolutie a acestui domeniuö, spun oficialii CSSPP.

De la inceputul sistemului de pensii private pana in prezent, in urma investirii fondurilor primite de la participanti, administratorii au adus un castig net in conturile acestora de 1,7 miliarde lei, raportat la contributiile brute, potrivit Comisiei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 13:13
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter