FINANTE-BANCI, BURSE

Fondul Proprietatea propune o rata de distributie pentru dividende de 100% din profitul net la BRD

13 aprilie 2017, ora 16:22 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
fp.jpg
Fondul Proprietatea, deţinând 3.63% din capitalul social al BRD Groupe Societé Générale (“BRD”) împreună cu un alt acţionar al BRD, solicita includerea pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor BRD, din data de 20 aprilie 2017, a unui număr de propuneri de hotărâri suplimentare în vederea analizei și aprobării de către acţionari. Aceste propuneri vizează desemnarea membrilor Consiliului de Administrație (CA) prin aplicarea metodei votului cumulativ, optimizarea structurii de capital a BRD și o propunere alternativă de dividend pentru acționari.  

Desemnarea membrilor CA prin aplicarea metodei votului cumulativ  

Desemnarea membrilor consiliului de administrație prin aplicarea metodei votului cumulativ este de așteptat să conducă la creşterea numărului membrilor independenți, astfel încât baza de investitori instituţionali din acţionariatul BRD să fie mai bine reprezentată.

În prezent, șapte din cei nouă membri ai CA dețin, sau au deținut la un moment dat de-a lungul carierei lor, o poziție executivă în cadrul BRD sau Societé Générale Group.
 Greg Konieczny, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: “Un număr sporit de membri independenţi ai Consiliului de Administraţie ar trebui să aibă un efect benefic atât pentru BRD, cât și pentru toți acționarii săi, putând oferi Consiliului noi perspective cu privire la strategie și oportunitățile din piață, contribuind în acelaşi timp la sporirea încrederii pieței în capacitatea Consiliului de a supraveghea conducerea executivă. Sperăm că majoritatea acționarilor BRD va recunoaște beneficiile propunerii noastre și o va susține.        

De asemenea, Fondul Proprietatea, alături de un alt acţionar al BRD, l-au propus pe domnul Cezary Smorszczewski drept candidat în calitate de membru independent al Consiliului de Administraţie. Având în vedere experiența sa de 20 de ani în sectorul bancar și în domeniul invesțiilor de private equity, considerăm că domnul Smorszczewski este în măsură să aibă o contribuţie semnificativă la nivelul Consiliului de Administrație al BRD.    

Optimizarea structurii de capital a BRD  

La sfârșitul anului 2016, rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat al BRD era de 20,4% (înainte de includerea profitul net aferent anului 2016), ceea ce reprezintă un nivel ridicat comparativ cu cerințele de reglementare precum și în comparaţie cu nivelurile înregistrate de alte grupuri bancare din regiune.

Prin urmare, Fondul și un alt acţionar
al BRD propun mandatarea Consiliului de Administratie să analizeze și să propună acţionarilor decizii corporative vizând optimizarea structurii de capital a băncii având ca rezultat reducerea până la sfârşitul anului 2017 a ratei fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat până la nivelul de 16,6%, iar ulterior, până la sfârşitul trimestrului al doilea al anului 2018, până la un nivel  care să nu se depășească mai mult de 1% din Cerinţa Globală de Capital (OCR) solicitată de către Banca Naţională a României.    

Propunere alternativă de dividend  

În plus, Fondul Proprietatea şi un alt actionar al BRD solicită distribuirea din profitul net al anului 2016 a unui dividend brut de 1,045 lei/acţiune, reprezentând o rată de distribuţie de 100% din profitul net neconsolidat al BRD.  
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Mai 2022, 07:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter