FINANTE-BANCI

Fondurile JEREMIE au fost suplimentate cu 50 mil. euro pentru finantarea IMM-urilor

21 noiembrie 2013, ora 10:27 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euros1-mare.jpg
Fondul European de Investitii (FEI) si Guvernul Romaniei sustin accesul IMM-urilor la finantare prin suplimentarea cu 50 milioane de euro a fondurilor alocate initiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises).

Resursele aditionale completeaza bugetul existent de 20 milioane de euro, alocat unui nou instrument de creditare a intreprinderilor romanesti cu subventie de dobanda si preluare partiala a riscului. Acesta urmeaza sa fie derulat prin intermediul mai multor institutii bancare si creeaza conditiile pentru a asigura IMM-urilor acces la credite pentru investitii si capital de lucru cu dobanzi si niveluri reduse ale garantiilor.

In cadrul noului instrument, fondurile alocate creditarii IMM-urilor sunt constituite atat din resursele JEREMIE, in valoare cumulata de 70 milioane de euro, cat si din cele proprii ale bancilor, care vor adauga o suma identica, ceea ce va stimula finantari noi pentru firmele romanesti estimate la 140 milioane de euro.

In sedinta de Guvern de miercuri, 20 noiembrie a.c., Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta privind unele reglementari referitoare la cadrul financiar pentru fondul de participare JEREMIE, Hotararea pentru aprobarea Acordului de finantare dintre Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii privind programul JEREMIE in Romania, modificarea Hotararii Guvernului nr. 514/2008 pentru aprobarea Acordului de finantare dintre Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii privind programul JEREMIE in Romania, respectiv Hotararea privind alocarea temporara, pentru lunile noiembrie si decembrie ale anului 2013, a unor sume din venituri din privatizare ordonatorului principal de credite cu rol de Autoritate de Management pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice.JEREMIE, initiativa comunitara administrata in Romania de catre FEI, reprezinta o noua modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a sustine evolutia IMM-urilor. in Romania, initiativa JEREMIE este finantata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Prin Acordul initial de Finantare JEREMIE, s-au creat deja doua instrumente financiare – facilitatea de garantare (implementata prin intermediul BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit tiriac Bank) si un fond de capital de risc (3TS Catalyst Romania). Prin intermediul facilitatii de garantare, IMM-urile au accesat peste 2.000 de noi credite in valoare de 175 milioane de euro. Cel de-al treilea instrument, care prevede o subventie de dobanda si preluarea riscului de creditare, se afla in faza de evaluare si selectie a aplicatiilor primite in urma apelului pentru expresii de interes.

„JEREMIE functioneaza ca o sursa de finantare adaptata riscurilor specifice sectorului IMM. Ne bucuram ca fondurile europene alocate Romaniei isi gasesc astfel un nou mod de a ajunge in economie pentru a sustine dezvoltarea sectorului care reprezinta cel mai important angajator. Totodata, suntem increzatori ca instrumentele implementate de catre FEI prin JEREMIE si suplimentarea de fonduri vor avea un impact important in economia Romaniei”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

„Ne bucura posibilitatea de a extinde accesul la finantare IMM-urilor din Romania. Prin cele trei instrumente de finantare, JEREMIE creeaza un efect de parghie pentru resursele financiare disponibile intreprinderilor romanesti. In acelasi timp, noul instrument contribuie la functionarea ecosistemului local de finantare, stimuland astfel si activitatea bancara”, a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director FEI si Head of Regional Business Development.

Principala misiune a FEI, institutie detinuta in principal de Banca Europeana de Investitii si Comisia Europeana, este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, de garantare si microfinantare specifice acestui segment de piata.

Investitiile totale nete ale FEI in fonduri de capital de risc si private equity se ridicau la peste 6,9 miliarde euro la sfarsitul anului 2012. Garantiile angajate de FEI totalizau, la sfarsitul anului 2012, 4,7 miliarde euro in peste 255 de operatiuni, pozitionand Fondul ca jucator european major in domeniul garantiilor pentru IMM-uri.

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o initiativa comuna a Comisiei Europene (Directia Generala Politici Regionale) si a Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana in cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013.

Pana in prezent, la nivel UE, FEI gestioneaza 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel national si alte 7 la nivel regional. in Romania, initiativa JEREMIE este administrata de catre FEI si este finantata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 09:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter