- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fuziunea Eurobank EFG cu Alpha Bank ar putea spori capacitatea Greciei de a depasi criza

16 Nov, 14:53 • Redactia DailyBusiness
Fuziunea celor mai mari doua banci private din Grecia, Eurobank EFG (care detine filiala locala Bancpost) si Alpha Bank, este "o decizie istorica, care are puterea de a schimba regulile jocului si care sporeste capacitatea tarii de a depasi criza", a declarat Nicholas Nanopoulos, CEO Eurobank EFG.
Fuziunea Eurobank EFG cu Alpha Bank ar putea spori capacitatea Greciei de a depasi criza

El a adaugat ca fuziunea ar putea stabiliza sistemul bancar si „transmite un mesaj pozitiv cu privire la economia Greciei si a societatii”.

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) Eurobank EFG, intrunita marti, a decis fuziunea Eurobank cu Alpha Bank SA, cu o majoritate de 98,06% din voturile reprezentate. [b]Entitatea rezultata va functiona sub noua denumire comerciala de Alpha Eurobank[/b].

„Cooperarea, unirea fortelor si progresul comun sunt imperative in aceste zile”, a declarat Nanopoulos. Totodata, a subliniat faptul ca „planul de fuziune a Eurobank si Alpha Bank, anuntat la sfarsitul lunii august, arata ca suntem in avangarda spiritului vremii, ca prin aceasta initiativa strategica nu ne adaptam doar circumstantelor, ci le depasim in mod dinamic”.

Nanopoulos a prezentat in detaliu cifrele si avantajele comparative ale noii banci.

„Unindu-si fortele, cele mai mari doua banci private din Grecia creaza un grup bancar privat robust si dinamic, Alpha Eurobank, care va fi bine pozitionat atat in Grecia, cat si la nivel regional. Acesta va avea un acces mai mare pe pietele internationale, credibilitate si eficienta mai ridicate si va genera astfel valoare pe termen lung pentru actionarii si clientii sai, precum si perspective pentru angajati”.

CEO-ul Eurobank EFG a subliniat ca noua banca va deveni in mod automat [b]cea de-a 23-a mare banca din zona euro[/b], cu active totale de 145 miliarde de euro, credite de 98 miliarde de euro si depozite de 68 miliarde de euro. Aceasta va avea o retea de 2.300 de sucursale si un numar de 34.000 de angajati.

Nanopoulos a spus ca Alpha Eurobank „va fi in masura sa furnizeze sinergii ample in valoare de aproximativ 650 milioane de euro, care vor fi atinse integral in urmatorii 3 ani si care sunt substantiale fata de dimensiunea noii entitati”.

AGEA a intrunit un cvorum de 57,36% din capitalul social ordinar varsat, corespunzator unui numar de 317.145.899 actiuni ordinare. Actionarii posesori a 310.996.643 actiuni (56,24% din capitalul social cu drept de vot) au aprobat fuziunea Eurobank cu Alpha Bank S.A. („Alpha” sau „Alpha Eurobank” sub noua sa denumire comerciala) prin absorbtia primei banci de catre cea de a doua, si Proiectul Acordului de Fuziune cu o rata de schimb de 7 actiuni ale Eurobank pentru 5 actiuni noi Alpha Eurobank si 1 actiune noua Alpha Eurobank pentru fiecare 1 actiune Alpha detinuta. Numarul total de actiuni corespunzatoare voturilor valide a fost de 310.999.283.

Dupa primirea aprobarilor din partea Adunarilor Generale si respectiv adunarilor speciale ale actionarilor detinatori de actiuni preferentiale (statul elen) ale bancilor care fuzioneaza, a Bancii Greciei, Comisiei Elene de Concurenta si Ministerului Dezvoltarii, Competitivitatii si Transportului Maritim, fuziunea va fi finalizata prin inregistrarea in Registrul Societatilor pe Actiuni de catre Ministerul abilitat, fapt care se preconizeaza a avea loc in urmatoarele saptamani.

Dupa aceasta inregistrare, actiunile Eurobank vor inceta sa mai fie tranzactionate la Bursa din Atena.

In termen de o saptamana de la data intreruperii tranzactionarii actiunilor Eurobank, noile actiuni ordinare Alpha Eurobank, emise ca urmare a majorarii de capital social datorita fuziunii, vor incepe sa fie tranzactionate la Bursa din Atena.