- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ghetea, ARB: Ordonanta 50 si amendamentele clientilor lovesc in creditarea persoanelor fizice

12 Nov, 16:04 • gecad.net
Daca bancherii observa ca au atatea ingradiri in creditarea persoanelor fizice se vor feri sa mai crediteze acesti clienti si vor da imprumuturi doar IMM-urilor sau companiilor, a declarat vineri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Ghetea, ARB: Ordonanta 50 si amendamentele clientilor lovesc in creditarea persoanelor fizice

Aceste ingradiri ar putea interveni din cauza prevederilor Ordonantei 50 si a amendamentelor propuse de clientii bancilor.

„De ce sa-mi bat capul cu credite care au atat de multe probleme adaugate in numele sau sub deviza protectiei consumatorului”, a intrebat retoric Ghetea, in cadrul seminarului EU COFILE organizat de banca centrala si Alpha Bank.

„Suntem in pericol ca implementarea directivei de maniera in care se doreste sa nu isi mai atinga scopul, adica protectia consumatorului”, a mai spus seful ARB.

Acesta a declarat ca in prezent se discuta la Parlament un document care are 190 de pagini de amendamente, dintre care doar patru amendamente sunt ale asociatiei bancherilor.

„Tare mi-e teama ca vom vea o ordonanta care protejeaza consumatorul indiferent cat este de dezordonat”, a mai spus Ghetea.

Potrivit sefului ARB, amendamentele propuse de clienti si actuala forma a Ordonantei includ prevederi care obliga bancile la cheltuieli foarte mari, un alt motiv pentru care creditorii ar putea deveni reticenti sa mai acorde credite persoanelor fizice.