- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ghetea: Daca BNR nu schimba normele, creditarea ramane blocata

26 May, 12:29 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa modifice normele de creditare a populatiei, pentru a se relua finantarea pe acest segment, mai ales in contextul initiativei "Prima casa", anuntata de guvern, a declarat, marti, Radu Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Ghetea: Daca BNR nu schimba normele, creditarea ramane blocata

„Ar trebui ca BNR sa schimbe normele, pentru ca altfel suntem blocati. Normele sunt cele din vara anului trecut, cand aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se stia ca ar putea fi aceasta situatie”, a aratat Ghetea, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste programul „Prima casa”, Ghetea a apreciat initiativa Guvernului, dar a mentionat ca trebuie sa se poarte discutii pe o forma clara a actului normativ si sa se analizeze modul in care normele actuale ale bancii centrale se „muleaza” pe o astfel de garantare.

Potrivit lui Ghetea, garantiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, in conformitate cu normele BNR, in proportie de numai 60%.

Ghetea considera ca una dintre conditiile anuntate de Guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi indeplinita de banci, atat timp cat este vorba de clienti cu venituri inalte, cu o situatie financiara buna si un loc de munca stabil.

„Sunt tineri care lucreaza la multinationale, la societati mari romanesti, care au salarii mari”, a mentionat Ghetea, adaugand ca si acestia trebuie sa ia parte la programul „Prima casa”.

Marti, la ora 14, conducerea Asociatiei Romane a Bancilor se va intalni cu Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, si reprezentantii BNR, pentru a discuta proiectul „Prima casa”.