FINANTE-BANCI

Guvernul amana pana in 2014 alocarea a 6% din PIB pentru educatie

12 decembrie 2012, ora 13:36 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
elevi.jpg
Guvernul va amana din nou, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, o cota de finantare care nu a fost niciodata alocata sistemului de invatamant de la impunerea prin Legea educatiei a acestei masuri.

Legea educatiei nationale, aprobata la inceputul anului 2011, prevede ca pentru finantarea educatiei nationale este alocat anual, din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv, scrie Mediafax.

Legea a fost adoptata in ianuarie 2011, dar cu un termen de gratie de un an, pana la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul sa asigure educatiei aceasta cota de finantare. Termenul pentru aplicarea acestei masuri a fost amanat insa de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul ca aceasta cota de finantare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013.In strategia fiscal-bugetara a Guvernului Boc se arata de altfel ca acest termen va fi amanat pana in 2014.

La acel moment,vicepresedintele PSDEcaterina Andronescu, actual ministru al Educatiei, a declarat ca decizia Guvernului de a amana pana in 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educatie este ilegalasi va degrada pana la colaps invatamantul. O decizie similara este luata insa in calcul acum si de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor si care prevede ca acest termen va fi din nou amanat, de aceasta data pana la 1 ianuarie 2014.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 11:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter