- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ialomitianu confirma: Este posibil sa ne imprumutam din nou la FMI

25 Mar, 13:17 • razvan.codorean
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, vineri, ca este posibil ca Romania sa fie nevoita sa foloseasca cei 3,6 miliarde de euro din noul acord cu FMI pentru a acoperi gaurile din buget. Expertii citati de DailyBusiness.ro au anticipat aceasta posibilitate.
Ialomitianu confirma: Este posibil sa ne imprumutam din nou la FMI

„Vom incheia un acord preventiv. Eu mi-as dori sa nu utilizam banii respectivi, insa vedeti ca in unele tari din Uniunea Europeana lucrurile nu stau prea bine si este posibil ca Romania sa fie nevoita sa aceseze acesti bani”, a declarat Ialomitianu.

DailyBusiness.ro a relatat intr-o analiza publicata in aceasta dimineata, faptul ca, avand in vedere contextul international, planurile autoritatilor privind noul acord cu FMI ar putea fi date peste cap.

Expertii citati de DailyBusiness.ro au declarat ca noua intelegere, de tip preventiv, ce ar urma sa fie aprobata vineri de FMI, ar putea sa reprezinte, in actualul context mondial, un nou colac de salvare. La fel ca in 2009, conceptul de „centura de siguranta” este depasit.

Boardul Fondului Monetar International (FMI) de la Washington va discuta vineri raportul la ultima evaluare din acordul stand-by si incheierea programului de finantare a Romaniei (12,95 miliarde euro), dupa care va vota termenii unei noi intelegeri, de tip preventiv, cu Romania, in valoare de aproximativ 3,6 miliarde euro.

Profesorul universitar de la Academia de Studii Economice Cristian Paun a declarat ca este sigur ca banii de la FMI vor fi folositi la fel ca si cei din primul acord stand-by.

„Vedeti vreo imbunatatire a finantelor publice? Aduna statul roman mai multi bani? A luat vreo masura de stimulare a economiei, care sa ii aduca mai multe incasari? Nu. Si atunci, din ce vreti sa traiasca, pentru ca de reforme reale ne-am lamurit. Multe dintre ele s-au facut din pix, pe hartie”, a mentionat Paun.

„Disponibilizarile din sistemul bugetar nu s-au regasit in statistica somajului. De ce? Pentru ca au fost eliminate doar posturile bugetate, dar neacoperite”, a mai spus directorul executiv al Societatii Romane de Economie.

Pana la urma, ar fi rau daca am accesa banii de la FMI? Cristian Paun considera ca ne-am fi imprumutat oricum, de la banci. Marea problema este ca statul roman nu vine si cu alte masuri care sa ii permita sa reduca necesarul de finantare. „Reducerea fiscalitatii este esentiala”, afirma acesta.

Altfel, chiar daca vom accesa sau nu banii de la FMI, realitatea economica din Romania nu se va schimba prea mult. Cu sau fara acordul cu Fondul, firmele private nu se vor imprumuta in niciun caz mai ieftin, pentru ca la banca conteaza garantiile, planul de afaceri, nu vine statul sa te ajute.

„Acordul cu FMI este bun pentru ca macar ofera o foaie de parcurs pentru premierul Boc”, a declarat Paun. „Macar daca s-ar tine premierul de angajamentele privind rentabilizarea companiilor de stat si de reformarea sistemului fiscal, principalele cerinte ale noului acord”, a mai afirmat analistul.

Prin noul acord ce ar urma sa fie semnat, cel mai probabil, luna viitoare, FMI si UE vor tine la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro (3,6 miliarde FMI si 1,4 miliarde Uniunea Europeana), bani care vor fi accesati doar in caz de urgenta.

Autoritatile romane au decis, de altfel, sa nu mai acceseze ultima transa, de aproximativ un miliard de euro, din actualul acord cu FMI, considerand ca rezervele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sunt suficiente.

Spre deosebire de actualul acord, cand Ministerul Finantelor Publice a avut la dispozitie imprumuturi de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru acoperirea deficitului bugetar, in viitoarea intelegere sumele acordate de CE vor putea fi atrase, in caz de necesitate, numai de catre Banca Nationala.

BNR a tras in cadrul actualului program 9,5 miliarde de euro din suma totala aprobata de aproape 13 miliarde de euro pusa la dispozitie de la FMI, in timp ce Ministerul Finantelor a primit 2,4 miliarde de euro. Pachetul total de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale este de aproximativ 20 miliarde de euro.