- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING: Politicile fiscale si de venituri actuale pot reaprinde inflatia anul viitor

13 Nov, 08:45 • Redactia DailyBusiness
Politicile fiscale si de venituri din prezent ar putea reaprinde inflatia in a doua jumatate a anului viitor, desi in prima parte am putea asista la o temperare a cresterii preturilor, estimeaza Nicolae Chidesciuc, economistul ING Bank Romania.
ING: Politicile fiscale si de venituri actuale pot reaprinde inflatia anul viitor

Principala cauza a reaprinderii inflatiei in luna octombrie (7,4% inflatia anuala fata de 7,3% in septembrie) a fost deprecierea leului, care se pare ca a avut un impact mai mare decat cel asteptat de analisti asupra preturilor la produse alimentare si servicii.

Astfel, agentii economici au crescut preturile imediat dupa ce cursul a ajuns in preajma nivelului de 4 lei/euro, la inceputul lui octombrie, si au preferat sa le mentina la acelasi nivel si dupa ce leul si-a revenit din depreciere, mentioneaza economistul ING Bank Romania.

Pe termen scurt, acesta se asteapta insa ca preturile la alimente sa isi mentina trendul descendent, desi, luand in calcul si nivelul mare al cererii, trendul dezinflationist nu va fi accelerat.

Nicolae Chidesciuc crede totodata ca lunile noiembrie si decembrie vor aduce noi presiuni inflationiste, in conditiile in care cursul de schimb nu da semne de stabilizare iar preturile se aprind.

In ceea ce priveste evolutia inflatiei in 2009, economistul ING Bank Romania estimeaza ca in prima parte a anului am putea vedea reaprinderea inflatiei, si o scadere treptata a acesteia, datorita unui efect de baza favorabil.

Cu toate acestea, este posibil ca in a doua jumatate a lui 2009 sa asistam din nou la reaprinderea inflatiei, din cauza impactului politicilor fiscale si de venituri din prezent.