- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING: Salariile vor intra pe crestere negativa, accentuand scaderea economica

07 Apr, 12:11 • Redactia DailyBusiness
Evolutia salariilor este de asteptat sa intre pe o crestere reala negativa spre finalul anului, situatia urmand sa conduca la scaderea puterii de cumparare si implicit la o cerere mai mica pentru credite, ceea se va afecta evolutia economiei, considera Nicolae Chidesciuc, economist sef al ING Bank Romania.
ING: Salariile vor intra pe crestere negativa, accentuand scaderea economica

Acesta a explicat ca, desi rata anuala de crestere a salariilor a sarit de la 12,9% in ianurie la 19,8% in februarie, este vorba de o situatie temporara, justificata in special de faptul ca in februarie s-a achitat cel de-al treisprezecelea salariu in administratia publica si educatie.

Impactul acestor plati este de asteptat sa se faca simtit si in martie, in conditiile in care in alte domenii din sectorul public se va achita cel de-al treisprezecelea salariu.

Cu toate acestea, considera analistul bancar, in viitor evolutia salariilor va intra pe scadere, ajungandu-se pana la o crestere negativa, pe masura ce se apropie finalul de an.

In cazul sectorului privat, aceasta scadere va fi generata de diminuarea profiturilor si reducerea oportunitatilor de business, in timp ce in sectorul public, pe fondul incercarii de a inaspri politica fiscala, putem vedea masuri suplimentare de inasprire a politicilor salariale. Diminuarea salariilor este de asteptat accentueze caderea economiei, in acest an si in 2010.