FINANTE-BANCI

Isarescu: Din ianuarie nu am intervenit deloc pe piata valutara (Update 7)

07 februarie 2011, ora 12:59 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
is-1-medie.jpg
Cursul valutar este stabil, iar din ianurie banca centrala nu a intervenit deloc pe piata monetara pentru a regla cotatia leului, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
Pe piata bancara exista in prezent suficienta lichiditate si sunt sanse sa fie mai degraba exces de lichiditate decat deficit, a mai spus guvernatorul.

Acordul de la Viena, prin intermediul caruia cele mai mari grupuri bancare de pe piata locala s-au angajat sa isi pastreze expunerile pe piata locala, se va mentine si pe parcursul noului acord cu FMI, dar va exista o reducere progresiva a acestor expuneri, a mai spus guvernatorul.

Unul din motivele pentru care va fi mentinut este pentru a reda incredere investitorilor straini, a mai spus Isarescu.

Isarescu: Am putea accesa noul acord cu FMI daca leul va fi "atacat" (Update 6)

07 februarie 2011, ora 12:46 
is-1-medie.jpg
Urmatorul acord de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) este de tip precautionary, ceea ce presupuna ca banii nu vor fi atrasi decat in caz de urgenta, a spus luni Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
De exemplu, daca va exista un atac asupra monedei declansat de o criza in regiune si concretizat intr-o pierdere de incredere si de credibilitate, acordul cu Fondul ar putea fi acesat, a explicat guvernatorul.

Romania va incheia un nou acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in valoare de 5 miliarde de euro, pe doi ani.

Din imprumutul de 11,9 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, (din cadrul actualului acord de credit la Romaniei cu institutiile internationale, de circa 20 mld. euro), 9,5 miliarde euro au mers catre BNR si 2,4 miliarde de euro catre Ministerul de Finante, a spus luni Mugur Isarescu.

Isarescu: Nu exista incredere intre banci. Lichiditatea din sistem este concentrata doar in 4-5 institutii (Update 5)

07 februarie 2011, ora 12:22 
is-1-medie.jpg
Lichiditatea din sistemul bancar nu apare la nivelul tuturor bancilor locale, ceea ce arata ca intre institutiile de credit nu exista incredere, a declarat luni Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
"Acest exces de lichiditate este concentrat cam la 4-5 banci. Cred ca acest lucru se va rezvolva in timp", a mai spus Isarescu.

Acordul de la Viena, prin intermediul caruia cele mai mari grupuri bancare de pe piata locala s-au angajat sa isi pastreze expunerile pe piata locala, se va mentine si pe parcursul noului acord cu FMI, dar va exista o reducere progresiva a acestor expuneri, a mai spus guvernatorul.

Reducerea expunerilor s-ar putea face si cu ajutorul eliberarii unei parti din rezervele minime obligatorii pe care bancile comerciale le mentin la BNR, ceea ce ar putea fi in beneficiul economiei, care ar putea beneficia de mai multe credite.Nivelul rezervelor minime pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor comerciale este de 15%, respectiv 25%.

"Speram ca acordul pe doi ani va intari probabilitatea de a adopta euro in apropierea lui 2015 si nu mai departe", a mai spus Isarescu.

Isarescu: Economia se va situa inca 2-3 decenii sub nivelul potential al investitiilor (Update 4)

07 februarie 2011, ora 12:03 
is-1-medie.jpg
Economia locala se va situa inca doua trei decenii sub nivelul la care are potential de a atrage investitii, iar BNR va continua sa sustina increderea investitorior, "pentru a arata ca avem rezerve suficiente care sa asigure stabilitate acestei tari", a spus a spus luni Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
"Ceea ce lipseste tarii sunt consecventa nu miscarea de dragul miscarii sau de dragul de a ne afla in treaba", a mai spus Isarescu.

Acesta a mentionat ca Romania va incheia un nou acord cu institutiile internationale (FMI si UE), in valoare de 5 miliarde de euro, pe doi ani.

Din imprumutul de 11,9 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (din cadrul actualului acord de credit la Romaniei cu institutiile internationale, de circa 20 mld. euro), 9,5 miliarde euro au mers catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si 2,4 miliarde de euro catre Ministerul de Finante, a spus luni Mugur Isarescu."Ultima transa, de 1 miliard de euro de la FMI, care urma sa intre la BNR, va fi considerata de tip precautionary. Nu a mai fost trasa pentru ca rezervele sunt la un nivel acceptabil", a mai spus Isarescu.

In ceea ce priveste imprumutul de la Uniunea Europeana, 3,65 miliarde euro au fost deja accesate de Ministerul de Finante, iar restul, de peste 1 miliard euro, urmeaza sa fie accesat.

"De la Banca Mondiala, din cele 600 milioane euro s-au tras 300 de milioane de euro, urmeaza sa se traga suma ramasa care a fost deja aprobata", a mai spus Isarescu.

Isarescu: Prognoza de inflatie pentru 2011 a crescut la 3,6%, fata de 3,4% in noiembrie (Update 3)

07 februarie 2011, ora 11:47 
is-1-medie.jpg
BNR a crescut prognoza de inflatie pentru acest an la 3,6% pe an, fata de 3,4% cat era in noiembrie, potrivit raportului trimestrial de tintire a inflatiei prezentat luni de Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
In noiembrie 2010, prognoza de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2011 a fost de 3,4%, tinta de inflatie a bancii centrale fiind de 3% plus minus un punct procentual.

Anul trecut, inflatia anuala a urcat pana la 7,96% pe an, aproape dublu fata de inflatia din 2009, de 4,74% pe an.

Tinta de inflatie a BNR pentru 2010 a fost de 3,5% plus minus 1 punct procentual.

Isarescu: Dobanzile la creditele in lei sunt mai mici decat inainte de criza (Update 2)

07 februarie 2011, ora 11:43 
is-1-medie.jpg
Dobanzile din economia reala, au coborat chiar sub nivelul de dinaintea declansarii crizei, in special cele la credite in lei, a spus luni Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
"Creditarea in lei este de dorit in special pentru cei care nu isi realizeaza veniturile in valuta", a mai spus Isarescu.

"Scaderea a fost mult mai vizibila la creditele si depozitele pentru companii decat la cele pentru populatie", a completat guvernatorul.

In ultimele 5 sedinte de politica monetara banca centrala a "mentinut nivelul ratei dobanzii cheie, ceea ce inseamna nu o politica pasiva ci una activa", a spus Isarescu, care a mentionat ca interesul major al BNR este evolutia dobanzior din economia reala, care au scazut.Dobanda cheie a bancii centrale este de 6,25% pe an. Nivelul rezervelor minime pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor comerciale este de 15%, respectiv 25%.

Isarescu respinge "prognozele alarmiste" cu scumpirea alimentelor (Update 1)

07 februarie 2011, ora 11:30 
is-1-medie.jpg
Presiunile inflationiste asupra preturilor la alimente nu se vor simti puternic, iar banca centrala nu este de partea celor care au lansat prognoze alarmiste privind scumpirea acestor produse, a spus luni Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale (BNR), in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
"Avem un declin al cererii de produse alimentare, ceea ce plafoneaza asteptarile inflationiste ale producatorilor de profil. Asteptarile lor sunt mai degraba de scadere decat de crestere, ceea ce se vede in indicele preturilor productiei industriale care merge in jos si nu in sus", a completat guvernatorul.

"Stocurile la grau si la floarea soarelui, produsele asupra carora au loc cele mai multe discutii ca ar putea urma cresteri explozive, sunt in limita ultimilor 10 ani, poarte chiar usor mai mare. Nu avem motive sa sustinem cresterea acestor rpeturi uitandu-ne la oferta interne ci din cauza ofertei externe", a mai spus Isarescu.Isarescu: Inflatia ar putea cobori sub 7% in ianuarie (Articol initial)

07 februarie 2011, ora 11:20, autor(i): Raluca Florescu 
is-1-medie.jpg
Inflatia din luna ianuarie ar putea cobori sub 7%, fata de 7,96% in decembrie 2010. In ultimul trimestru din 2010 inflatia a evoluat conform asteptarilor si s-a situat semnificativ peste intervalul de variatie tintit, in principal din cauza majorarii TVA, a spus luni Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale (BNR), in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
"In trimestrul patru din 2010 am observat efectele cresterii TVA, in preturile energiei termice. A mai existat o crestere destul de alerta a preturilor alimentare pe fondul cresterii temerilor legate de evolutia preturilor la alimente", a mai spus Isarescu.

"Elementele care au influentat reducerea inflatiei a fost deficitul de cerere, o absenta a presiunilor inflationiste din punct de vedere al costurilor cu forta de munca si relativa stabilitate a cursului leu/euro. In plus, nu s-a mai manifestat majorarea preturilor la tutun",a completat guvernatorul.

Anul trecut, inflatia anuala a urcat pana la 7,96% pe an, aproape dublu fata de inflatia din 2009, de 4,74% pe an. Tinta de inflatie a BNR pentru 2010 fiind de 3,5% plus minus un punct procentual.In noiembrie 2010, prognoza de inflatie stabilita de BNR pentru 2011 a fost de 3,4%, tinta de inflatie a bancii centrale fiind de 3% plus minus un punct procentual.

Dobanda cheie a bancii centrale este de 6,25% pe an. Nivelul rezervelor minime pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor comerciale este de 15%, respectiv 25%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Articole similare
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 04:41
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter