- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Inflatia ar putea cobori sub 7% in ianuarie

07 Feb, 11:20 • gecad.net
Inflatia din luna ianuarie ar putea cobori sub 7%, fata de 7,96% in decembrie 2010. In ultimul trimestru din 2010 inflatia a evoluat conform asteptarilor si s-a situat semnificativ peste intervalul de variatie tintit, in principal din cauza majorarii TVA, a spus luni Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale (BNR), in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
Isarescu: Inflatia ar putea cobori sub 7% in ianuarie

„In trimestrul patru din 2010 am observat efectele cresterii TVA, in preturile energiei termice. A mai existat o crestere destul de alerta a preturilor alimentare pe fondul cresterii temerilor legate de evolutia preturilor la alimente”, a mai spus Isarescu.

„Elementele care au influentat reducerea inflatiei a fost deficitul de cerere, o absenta a presiunilor inflationiste din punct de vedere al costurilor cu forta de munca si relativa stabilitate a cursului leu/euro. In plus, nu s-a mai manifestat majorarea preturilor la tutun”,a completat guvernatorul.

Anul trecut, inflatia anuala a urcat pana la 7,96% pe an, aproape dublu fata de inflatia din 2009, de 4,74% pe an. Tinta de inflatie a BNR pentru 2010 fiind de 3,5% plus minus un punct procentual.

In noiembrie 2010, prognoza de inflatie stabilita de BNR pentru 2011 a fost de 3,4%, tinta de inflatie a bancii centrale fiind de 3% plus minus un punct procentual.

Dobanda cheie a bancii centrale este de 6,25% pe an. Nivelul rezervelor minime pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor comerciale este de 15%, respectiv 25%.