FINANTE-BANCI

Isarescu: Reducerea deficitului extern este excesiva

01 iulie 2009, ora 12:12, autor(i): Raluca Florescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
isarescu2.jpg
Reducerea deficitului extern al Romaniei se realizeaza in mod excesiv, deoarece se produce in conditii de criza si este puternic resimtita la nivelul inflatiei si cresterii economice, a spus miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la un seminar organizat de banca centrala si Finmedia.
Isarescu a explicat ca reducerea deficitului extern s-a realizat utilizand ca instrument si cursul valutar, care, crescand, a condus la presiuni inflationiste.

Pe de alta parte, economia a inceput sa sufere din cauza reducerii creditului in valuta si Isarescu a explicat ca ar fi fost bine daca aceasta corectie a deficitului incepea inainte de criza.

Insa, a completat Isarescu, bancile aveau atunci o alta opinie in privinta creditarii in valuta si o cresteau excesiv, iar societatea "a intrat in jocul lor".Guvernatorul a spus ca creditarea in valuta s-a produs in special utilizand resurse externe, ceea ce a adancit si mai tare deficitul.

Isarescu a mai spus, potrivit Mediafax, ca autoritatile trebuie sa dea posibilitatea economiei sa se recupereze dupa ajustarea deficitului extern, intrucat este importanta perioada de convalescenta.

Banca centrala a anuntat la jumatatea lunii trecute ca deficitul de cont curent al Romaniei se ridica la 1,18 miliarde euro, dupa primele 4 luni ale anului, fiind in scadere cu 78,9% in raport cu aceeasi perioada din anul 2008.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:01
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter