- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Reducerea deficitului extern este excesiva

01 Jul, 12:12 • gecad.net
Reducerea deficitului extern al Romaniei se realizeaza in mod excesiv, deoarece se produce in conditii de criza si este puternic resimtita la nivelul inflatiei si cresterii economice, a spus miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la un seminar organizat de banca centrala si Finmedia.
Isarescu: Reducerea deficitului extern este excesiva

Isarescu a explicat ca reducerea deficitului extern s-a realizat utilizand ca instrument si cursul valutar, care, crescand, a condus la presiuni inflationiste.

Pe de alta parte, economia a inceput sa sufere din cauza reducerii creditului in valuta si Isarescu a explicat ca ar fi fost bine daca aceasta corectie a deficitului incepea inainte de criza.

Insa, a completat Isarescu, bancile aveau atunci o alta opinie in privinta creditarii in valuta si o cresteau excesiv, iar societatea „a intrat in jocul lor”.

Guvernatorul a spus ca creditarea in valuta s-a produs in special utilizand resurse externe, ceea ce a adancit si mai tare deficitul.

Isarescu a mai spus, potrivit Mediafax, ca autoritatile trebuie sa dea posibilitatea economiei sa se recupereze dupa ajustarea deficitului extern, intrucat este importanta perioada de convalescenta.

Banca centrala a anuntat la jumatatea lunii trecute ca deficitul de cont curent al Romaniei se ridica la 1,18 miliarde euro, dupa primele 4 luni ale anului, fiind in scadere cu 78,9% in raport cu aceeasi perioada din anul 2008.